Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grayscale Bitcoin’i Zirveye Taşımayı Sürdürüyor: “Kıtlık” Başlayabilir mi?

Bitcoin (BTC) fiyatı yeniden 16.000 dolar seviyesinin üzerine çıkarak 2017 yılını anımsatan görüntüler vermeye başladı. Grayscale Bitcoin fonuna kısa süre önce 115 milyon dolarlık bir ekleme yaparak, aslında bu yükselişin sebeplerinden birisini ortaya koydu. Peki tek bir günde yapılan 115 milyon dolarlık BTC yatırımı aslında yatırımcılara ne gösteriyor?

BTC fiyatı uzun süreden sonra ilk olarak 11 Kasım tarihinde geçici olarak 16.000 doları gördü. 12 Kasım tarihi ise BTC/USD paritesi için 16.400 dolara kadar yükselişin yaşandığı gün olarak biliniyor. Grayscale Investments genel müdürü Michael Sonnenshein ise yayınladığı güncel bir açıklamada tam da 12 Kasım tarihinde yüklü BTC alımı yaptıklarını ifade etti.

Grayscale Bitcoin fonuna kimler yatırım yapabilir? 

Peki Grayscale’in Bitcoin yatırımı yapmaya devam etmesi ne anlama geliyor? Grayscale Bitcoin yatırım sayfasına bakıldığında aslında isteyen herkesin bu fona yatırım yapamadığı görülüyor. Grayscale’e yatırım yapabilmek için ABD yasalarına göre ABD menkul kıymet yasalarına göre akredite yatırımcı statüsü taşımak gerekiyor. Bunun için de bir kişinin yıllık 200.000 dolardan fazla kazanması (veya eşiyle beraber yılda toplam 300.000 dolarlık gelire sahip olması), ikamet ettiği mülkün değeri hariç 1 milyon doların üzerinde net varlığı olması veya Seri 7, Seri 65 veyahut Seri 82 sertifikalarından birisine sahip olması gerekiyor. Buna ek olarak 5 milyon doların üzerinde likit varlığa sahip olan kurumlar da akredite yatırımcı olarak kabul görüyor.

Yani görüleceği üzere Grayscale Bitcoin alırken aslında oldukça üst düzey ve genellikle kurumsal yatırımcılar için alım yapıp bunları korumakta. Grayscale CEO’su Barry Silbert’in Ekim ayında yaptığı açıklamada, fonun 7 milyar dolardan fazla BTC ve diğer kripto para varlıklarına sahip olduğu belirtilmişti. Şimdi ise bu fonun daha da kabardığı biliniyor.

Bitcoin için kıtlık başlayabilir 

Bitcoin’in sadece 21 milyonluk bir toplam arza sahip olabileceği biliniyor. Ancak Grayscale’in devamlı olarak BTC alımı yapması, sabit olan arzı tamamen dengesiz ve artış yaşayan bir talep unsuru ile “tetiklemekte”. Sektörün tanınan isimlerinden Lark Davis de konu hakkında yaptığı açıklamada tam olarak buna değindi.

Davis, kasım ayının ilk haftasında madencilerin sadece 6.300 BTC kazabildiğini belirtti. Grayscale ise aynı süreçte 16.000 BTC yani bunun neredeyse üç katı miktarında alım yaptı. Davis ise bunun Bitcoin kıtlığı yaratacağını belirterek, aslında rekor yükselişe işaret etti. BTC’nin piyasa değerinin yakın zamanda 300 milyar doların üzerine çıkması da arz talep dengesizliğinin bir işareti olarak görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!