Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BtcTurk ve Paribu CEO’ları “2 Milyar Dolar” Konusunu Yorumladı

BtcTurk CEO’su Özgür Güneri ve Paribu CEO’su Yasin Oral, THODEX’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in ülkeden 2 milyar dolar ile çıkış yaptığı yönündeki iddiayı yorumladılar. Oral, THODEX için dile getirilen sayıların “mümkün olmadığını” söyledi.

Yerel ve global basında*, kripto para borsası THODEX’in 391.000 aktif kullanıcısını*, toplamda 2 milyar dolar** dolandırdığı öne sürüldü.

Hürriyet’ten Burak Taşçı’nın haberine göre BtcTurk ve Paribu CEO’ları, vurgunun boyutunun 2 milyar dolar olmadığı konusunda hemfikirler.

“Thodex’in hacimleri yalan”

CoinMarketCap verilerine göre THODEX’in, işlemler durmadan önce 585.5 milyon dolarlık günlük ticaret hacmi bulunuyordu. Özgür Güneri, Thodex’in hacimleri yalan. Dışarıdan bile eğitimli biri baktığında, görebilir.” dedi.

Paribu CEO’su Yasin Oral, “Bazı firmalar, yüksek hacimler gösteriyor.” dedi ve “Thodex için açıklanan rakamlar, teknik olarak mümkün değil. (Özer’in) çok büyük bir para götürmüş olma ihtimali, düşük olabilir.” diye ekledi.

BtcTurk CEO’su, güncel araştırmalar doğrultusunda “Kaçan para olarak 100-150 milyon dolar gibi rakamlardan bahsediliyor.” dedi.

Yerli ve yabancı kripto platformları

Bazı borsalarda yaşanan bu olaylar, yerli ve yabancı kripto para platformları arasında bir ikilik doğmasına yol açtı. BtcTurk ve Paribu CEO’ları bunu yorumlarken “merkez” ve “yerleşmişlik” vurgusu yaptı.

Yurt dışı merkezli kripto para borsalarının “Türkiye’de paravan şirket kurduğunu” söyleyen Oral, bunlar hakkında “Ne merkezleri var ne de sermaye yeterlilikleri. 3-5 milyon lira sermaye diyorlar ancak bu da önenmiş değil.” dedi. Oral, borsalar için minimum sermaye şartının 100 milyon lira olmasını önerdiklerini hatırlattı.

Güneri’nin yerli ve yabancı platformlar arasındaki farka ilişkin yorumları şöyle oldu:

“Rekabet inanan biriyim ama rekabeti de iyi tanımlamak lazım. Türk vatandaşları ve globallere hizmet verirken tabi olduğumuz şartlar var. Benim aldığım risklerle bir başkasının aldığı riskler aynı olamaz.

Biz burada yerleşik, ailesi, yıllardır iş çevresi, tanıdıkları olan kişileriz. Daha merkezinin nerede olduğu belli olmayan platformların, Türkiye’de hizmet vermesini doğru bulmuyorum.”

Yasin Oral, yaşanan olayların ardından Paribu’dan yabancı borsalara doğru bir kripto para çıkışı olmadığını söyledi.


*Police search cryptocurrency trading firm after Turks say they were scammed, Reuters, 23 Nisan 2021.

**Turkey probes cryptocurrency exchange for possible $2B fraud, Associated Press, 22 Nisan 2021.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!