Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika Kripto Para Gelirlerinin Normal Vergi Kanunlarına Tabi Olacağını Söyledi

Güney Afrika’nın vergi dairesi ülkedeki vatandaşların kripto para birimi ile bağlantılı gelirlerinin hali hazırda uygulanmakta olan kurallara bağlı olarak bildirebileceğini açıkladı.

Güney Afrika Gelirler İdaresi (SARS)’ın geçtiğimiz Cuma günü yayımlamış olduğu bildirisinde kripto para birimlerinin nasıl bir vergilendirmeye tabi olacağı ele alınmıştı. Bildiride kripto para birimi alan, ticaretini yapan ve madenciliğini yapan vergi mükelleflerinin kar ve zararlarını kuruma bildirmesinin beklendiği belirtildi. Gelirler idaresinin yaptığı açıklama şu şekilde devam etmekte:

“Şu anda kurumumuz (SARS)’un takip etmekte olduğu daha önceden belirlenmiş belli bir vergilendirme sistemi mevcut. Bu sistemi vergi mükelleflerine herhangi bir sorun olmadan uyarlayabileceğimiz için hali hazırda bu konuyla alakalı yeni bir kanun çıkarmaya gerek olmamakta. Bütün kripto para birimleri ile bağlantılı gelirlerini ve birikimlerini o vergi yılı içerisinde bize bildirmek tamamen vergi mükelleflerinin mesuliyetinde. Aksi takdirde bazı yaptırımlara ve para cezalarına çarptırılabilirler.”

Fakat bazı durumlarda kripto para birimleri ile yapılan işlemlere ve harcamalara uygulanacak olan vergide indirim yapılabileceği de belirtildi.

Bu bildiri kripto para birimlerinin artmakta olan popülaritesine özellik ile bu teknolojinin nasıl bir vergilendirmeye tabi olacağı konusunda çıkan tartışmaların kurum içerisinde artmasından sonra yayımlandı. Sonuç olarak kripto para birimleri gelir vergisi kategorisinde “gayri maddi sabit varlık” olarak tanımlanmış oldu.

Son olarak kurum yaptığı açıklamada kripto para birimleri satışlarında katma değer vergisi (VAT) uygulanmayacağını açıkladı. Bu durumun aydınlatılacağına dair ilk söz geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirilen 2018 bütçe toplantısı sırasında verilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment