Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika Merkez Bankası Ethereum Tabanlı Projesini Başlatıyor: PoC

Güney Afrika Merkez Bankası bankalar arası ticaretin Ethereum merkezli bir zincir üzerinde çoğaltılması adına yeni bir kavramın kanıtı (PoC) projesini başlatıyor.

Ülkenin merkez bankası olan Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB), Ethereum geliştiricisi olan ConsenSys ile bir işbirliği yaparak gerçekleştireceği ‘Project Khokha’ adlı FinTech girişimini duyurdu. Bankanın teknoloji yandaşı olan Brooklyn temelli Ethereum zinciri geliştiricisi, ‘Quorum kullanarak toptan ödemelerin işlenme sürecini’ gerçekleştirecek.  Bu da JPMorgan ve ethereum geliştirme girişimi olan EthLab‘in bir ürünü.

Duyuruda:

“Bu projenin amacı, bankacılık sektörü ile birlikte çalışarak dağıtılmış defter teknolojilerini(DLT) kavramın kanıtı (PoC) aracılığıyla  tanımlamaktır. PoC’nin amacı DLT ve bankalar arasındaki ticareti artırıp, SARB ve diğer şirketlerin DLT’lerin sağlayabileceği yararları ve riskleri belirlemeleridir.”

diye belirtiliyordu.

Blockchain teknolojisinin gelişimi, merkez bankası başkanının blockchain’e açık bir merkez bankası girişiminin çok riskli olacağını söylemesine rağmen devam ediyor.

SARB ayrıca bankalar arasındaki takas PoC’sini güçlendirecek kendi dijital tokenini yayımlamayı düşünüyor. Asya ulusunun kendi blockchain girişimi olan Ubin Projesi, merkez bankasının bankalar arası blockchain konseptini güçlendirmek için Singapur dolarını Ethereum bazlı dijital tokene çevirdiğini bildiği görülüyor.

SARB projenin blockchain teknolojisini benimseme ve ülkenin ulusal ödeme altyapısını güçlendirme  çabasında büyük bir rol oynamadığını söylüyor. Hatta bunun yerine bu deneme sürecinin blockchain üzerinde değer takas ederken ‘dijital token varlıkların kullanımının’ anlaşılmasında katkısı olacağını belirtiyor.

PoC’nin sonrasında kamuya açık bir rapor 2018’in ikinci çeyreğinde yayımlanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment