Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Kripto Para Borsalarına Yeni Kısıtlama Geliyor

Güney Kore’nin regülatörü Finansal Hizmetler Komisyonu, kripto para borsalarını kapsayan yasada bir güncellemeye giderek kripto para borsalarının kendi ürettikleri kripto paraları listelemesini yasaklama kararı aldı.

Güney Kore’deki borsalar, geçtiğimiz haftadan beri bazı kripto paraları toplu şekilde borsadan çıkarmaya başlamıştı. Regülasyonların sıkılaşmasıyla birlikte, borsalardan çıkmaya başlayacak kripto paraların sayısı da artmaya başlayacak.

  • Finansal Hizmetler Komisyonu, dijital varlık hizmet sağlayıcılarını (VASP) kapsayan yasada değişikliğe gidileceğini 17 Haziran’da açıkladı.

  • Yetkililer, söz konusu değişikliğin revizyonunu ilgili bakanlıklar ile birlikte gelecek ayın 27’sine kadar tamamlamış olmayı planlıyor.


  • Değişiklikler uygulamaya konduğunda, bir kripto para borsası yöneten veya o borsada çalışan kişiler, çalıştıkları borsada işlem yapamayacaklar.


  • Borsalar, kendi çıkardıkları kripto paraları yine kendi borsalarında listelemeyecekler.


  • Borsalar; borsa sahibinin eşi, akrabası ve borsada %30’dan fazla hisse sahibi olan şirket ve kuruluşlar tarafından üretilmiş kripto paraları da listeleyemeyecek.


  • Finansal Hizmetler Komisyonu bu yasakların, geçmişte bazı borsalarda fiyat manipülasyonu yapıldığı için getirildiğini açıkladı.


  • İlgili yasakların, borsanın kendi içinde yaşayacağı çıkar çatışmalarını da önlemesi bekleniyor.


  • Yonhap’ın haberine göre halihazırda kendi kripto parasını listelemiş olan borsalara, bunu borsadan çıkarmak (delist) için birkaç ay zaman tanınacak.


  • Yeni uygulamalara uymayanlara, 100 milyon wona (yaklaşık 765.000 Türk lirası) kadar para cezası verilebilecek.

Güney Kore’deki kripto para borsaları, geçen aydan beri Finansal Hizmetler Komisyonunun denetiminde hareket ediyorlar.

Ülkedeki borsaların yasal şekilde faaliyet gösterebilmesi için sistem güvenliğiyle ilgili bazı sertifikalar almaları ve yerel bankalar ile iş birliği yaparak her kullanıcının kimliğini teyit etmeleri gerekiyor.

Bu uygulamaları Eylül 2021 tarihine kadar yerine getirmeyen kripto para borsaları, kapatılacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!