Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pantera Capital: Bitcoin Almak İçin İyi Bir Zaman mı?

Pantera Capital CEO’su Dan Morehead, Bitcoin’in güncel trend ile kıyaslandığında nadir sayılabilecek düzeyde “ucuz” olduğunu ve şu anın, yeni yatırımcıların piyasaya giriş yapması için “en iyi” zamanlardan biri olabileceğini düşünüyor.

Bu yıl 64.899 dolar ile kendi rekorunu kıran Bitcoin, %50’den fazla değer kaybıyla 30.000 dolara kadar düştü ve o zamandan beri büyük ölçüde 30.000 ile 40.000 dolar aralığında seyrediyor.

2013’te kurulan ve ABD’nin tamamen blockchain odaklı hareket eden ilk kurumsal varlık yöneticisi olan Pantera Capital, fiyattaki bu düşüşün hem Çin haberi hem de ABD’deki vergi günü ile açıklanabileceği kanısında.

Bitcoin, dibi görmüş sayılır mı?

Dan Morehead’in bu soruya verdiği kişisel yanıt, “evet” oldu. Bitcoin, geçmiş tarihlerde zirve yaptığı zaman 11 yıllık üssel trendinin birkaç kat yukarısına çıkıyordu. Dan Morehead, şu anda bu trendin %36 aşağısına inildiğini ve Bitcoin’in, son 11 yılın sadece beşte birlik kısmını bu trendin altında geçirdiğini vurguluyor.

bitcoin-11-yil-trend

Morehead’in dikkat çektiği bir diğer nokta, Bitcoin’in bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sergilediği değişimin geçmişteki kadar büyük çaplı bir değişim olmadığı oldu. Ona göre fiyatın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %281 oranında yükselmiş olması, merkez bankalarının bastığı para miktarı düşünüldüğünde “gayet makul” kalıyor.

bitcoin-yoy-getiri

Morehead, Bitcoin’in sunduğu getiri oranının aynı dönemsel kıyaslama (year-on-year) 4 yıla yayıldığı zaman da çok yüksek olmadığını ve dolayısıyla mevcut fiyatın, “overvalued durmadığını” düşünüyor.

bitcoin-4-yillik-getiri

Almak için “en iyi zamanlardan” biri olabilir mi?

Pantera Capital CEO’su, çoğu insanın “piyasa yükselirken alım yapmak”; “piyasa düşerkense piyasadan kaçmak istediğini” söylüyor.

Morehead, bu önerisini desteklemek adına Bitcoin’in tarihi boyunca çizdiği grafik ile Bitcoin piyasasına giren yatırım miktarını bir araya getirdi. Bu grafiğe bakarak, “Bitcoin’in zayıf olduğu dönemlerde piyasaya çok az para girmiş. […] Fiyat, trendin üstüne çıktığındaysa yüklü miktarlarda para girişi olmuş.” sonucuna vardı.

bitcoin-fon-giris

Bitcoin’in güncel durumunu bu veriler ışığında yorumlayan Pantera Capital CEO’su, yatırımcılarla paylaştığı mektupta şu iddiada bulundu:

“Pozisyonlarınızı kapatma dürtüsüne karşı koyun. Eğer gerekli duygusal ve finansal kaynaklara sahipseniz, öteki yoldan ilerleyin. Yeni yatırımcıların alım yapabileceği en iyi zaman, piyasa trendin altına düştüğü zamandır. Şu anda, bu zamanlardan biri. Piyasa, geride bıraktığımız son 11 yılın sadece %20,3’lük kısmında bu kadar ‘ucuz’ oldu.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!