Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Kripto Para İçin Baz Fiyat Belirlemeye Çalışıyor

Güney Kore hükümeti kripto paralar için yeni bir baz fiyat belirlemeye çalışıyor. Hükümet kripto para fiyatlarına önümüzdeki mart ayına kadar bir standart getirmeyi, bu sayede kripto para vergilerine ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Birçok ülke kripto paraların ne oldukları, nasıl kullanıldıkları, vergilendirilecekleri sorularına yasal bir yanıt vermiş değil. ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler kripto para kullanımına ilişkin yasal belirsizlikleri çözmeye çalışırlarken; Güney Kore’den dünyada ilk olarak sayılabilecek bir adım gelebilir.

CoinHubKorea gibi yerel kaynaklar; Güney Kore hükümetinin kripto paralar için bir baz fiyat sistemi oturtmaya çalıştığını öne sürüyorlar. Hükümet tarafından da onaylandığı söylenen bu planın önümüzdeki mart ayına kadar hayata geçmesi bekleniyor.

Neden Baz Fiyat?

Devletler kripto para gibi varlıklara yatırım yapan vatandaşlardan vergi kesebilmek için o vatandaşın işbu varlığı hangi fiyattan aldığına ve hangi fiyattan sattığına bakıyorlar. Fakat bu vergilendirme modeli iş kripto paralara geldiği zaman yetersiz kalıyor.

Kripto para yatırımcıları Güney Kore’de ‘dijital varlık sağlayıcısı’ olarak tanımlanan borsalardan işlem yapabildikleri gibi kişisel, dijital cüzdanlarından da işlem yapabiliyorlar. Devlet; borsa aracılığıyla işlem yapan bir yatırımcının hangi fiyattan (örnek olarak) Bitcoin aldığını, o Bitcoin’i hangi fiyattan sattığını kolaylıkla görebiliyor. Fakat kişisel cüzdan aracılığıyla yapılan işlemlerden fiyat takibi yapmak bu kadar kolay değil.

Devlet bazı durumlarda kişisel cüzdanı aracılığıyla işlem yapan kripto para yatırımcılarına dair yeteri kadar bilgi alamayabiliyor. Ülkedeki Ekonomi ve Maliye Bakanlığının açıklamalarına göre özellikle biri “arkadaşlarına veya akrabalarına para gönderdiği zaman işlem değerinde oynamalar yapılabiliyor”. İşlem ücretinde yapılan bu oynama da devletin o işlemin gerçek değerine dair bilgi alamamasına; başka bir deyişle, düzgün bir şekilde vergi kesememesine yol açıyor. Yerel kaynaklara göre Ekonomi ve Maliye Bakanlığı bu sorunu çözebilmek için kolları sıvadı. Bakanlık kripto paraları sorunsuz bir şekilde vergilendirebilmek için yeni bir baz fiyat modeli geliştirmeyi planlıyor. Bu model sayesinde dijital cüzdan kullanan yatırımcıların hangi fiyattan kripto para alıp sattıklarını soruşturmak gerekmeyecek.

Dünyada Başka Bir Örneği Yok

Güney Kore hükümetinin hayata geçirmeye çalıştığı bu sistemin dünyada eşi benzeri yok. ABD Vergi Dairesi (IRS) de kripto para yatırımcılarından her yıl vergi kesiyor ancak bunu yaparken herhangi bir baz fiyat modelinden faydalanmıyor.

IRS; kripto para yatırımı yapıp kar etmiş vatandaşlardan vergi keserken o kripto paranın satış işlemi sırasındaki adil piyasa değerine bakıyor ve bunu baz alıyor. Fakat şu ana dek Güney Kore haricinde hiçbir ülke bu süreci bir standarda oturtmak için harekete geçmedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment