Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore, Kripto Para Yasasını Tartışıyor

Bankaların ve Güney Kore Ulusal Meclis üyelerinin katıldığı bir etkinlikte, kripto para ekosistemini geliştirecek bir “dijital varlık yasası” tartışıldı. 

Güney Kore‘de bazı bankaların ve ulusal meclis üyelerinin katıldığı Dijital Varlık Alım Satım Yasası Ulusal Meclis Semineri’nde yapılan açıklamalara göre; katılımcılar ülkedeki kripto para ekosisteminin uzun vadeli gelişimine yardımcı olmak amacıyla, dijital varlık yasasının oluşturulmasını masaya yatırdı. Katılımcılar Kore’deki dijital finans endüstrisinin geliştirilmesi ve bundan istikrarlı bir kazanç elde edilmesi için bu yasanın bir zorunluluk olduğunun altını çizdiler.

Milletvekili Yasanın Gerekliliğinin Altını Çizdi

Seminere katılan Demokrat Parti milletvekili Kim Byeong-wook açılış konuşmasında, dijital varlıklar için nasıl geliştirmelerin yapılması ve sistemin nasıl işlemesi gerektiğinden bahsetti. Kore’nin çıkarmayı tartıştığı yeni yasada, dijital paraların geliştirilmesine yönelik yeni revizeler ve detaylı akademik araştırmalar yapılması planlanıyor.

Byeong-wook konuşmasında kripto paraların ve dijital finansın koronavirüs sonrasındaki dönemde, nakit parasız temellere dayanan ödeme işlemlerinin revaçta olabileceğini de söyledi.

guney-kore-kripto-para-yasasiBankalar da Yasayı Dört Gözle Bekliyor

Seminerden aktarılan bilgilere göre, ticari bankalar da dijital varlıklarla ilgili mevzuatı bir hayli hevesle bekliyor. Shinhan Bank’ın Dijital Ar-Ge Merkezi Başkanı Jang Hyeon-gi, bankaların kripto para sektörü ile ilgili kendi finansal çözümlerini sunarak; gideren gelişen DeFi dünyasına katılabileceğini öne sürdü. Shinhan Bank zaten bu bağlamda faaliyetler yapmaya başladığını açıkladı. Banka, müşterileri için ödeme ve muhafaza etme gibi hizmetlerde blockchain tabanlı uygulamaları hayata geçirdi.

KB Kookmin Bank’in BT İnovasyon Merkezi Başkanı Jo Jin-seok da finansta dijitalleşmenin yakın olduğunu savundu. Jin-seok, çok sayıda finans varlığın trendi takip ederek dijitalleşmeye başlayacağını; bu doğrultuda bankaların da kendi dijital para platformlarını kurabileceğini belirtti.

Güney Kore’deki Dijital Merkez Bankası Parası Çalışmaları

Çin’in milli kripto parası dijital yuana hız vermesi ile tüm ülkeler kendi dijital paralarını çıkarmak için yarışa girdi. Bu ülkelerden biri de bugünlerde kripto para yasası için masaya oturan Güney Kore. Güney Kore Merkez Bankası, ilk aşamada dijital paraya ihtiyaç duyulmadığını söylese de; Nisan 2020’de dijital merkez bankası parası (CBDC) çalışmalara hız verdiğini açıkladı.

İlk aşama olan teknolojiyi tasarlama ve denetleme aşaması birkaç ay içinde tamamlandı. Şimdi ise Korea Herald’da yayınlanan bilgilere göre Kore, blockchain tabanlı CBDC’yi sanal ortamda test etmeye hazırlanıyor. CBDC, dijital ortamda dağıtılacak ve olası senaryolar test edilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!