Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere’deki Kripto Para Türevi Yasağının İç Yüzü

İngiltere piyasalarında kripto para türevlerine getirilen kısıtlama kararının çoğu uzmanın aksi yönde tavsiye vermiş olmasına rağmen alındığı öğrenildi.

İngiltere piyasalarını düzenleyen FCA’in getirdiği kripto para türev kısıtlaması sektör genelinde büyük tartışmalara yol açtı. Bazı uzmanlar bu yasağı desteklerken bazıları bunun yersiz olduğu görüşündeydi.

Financial Conduct Authority’nin bu yasağı almadan önce fikir danıştığı kurumlar da bu konu hakkında fikir ayrılığına düşmüştü. Fakat oradaki ayrım çok daha keskindi. Çünkü FCA’in fikir danıştığı finans kurumlarının yüzde 97’si böyle bir kararın alınmasına karşı çıktı.

“Türevleri yasaklayalım mı?” diye sordu

Financial Conduct Authority kripto para türevlerinin bireysel yatırımcılara satışını yasaklamayı 2019 yılından beri düşünüyordu. FCA aradan geçen bu birkaç aylık süreci fırsat bilip finans kurumlarının ve uzmanlarının konu hakkındaki görüşünü toplamaya başladı. FCA aralarında kripto para şirketlerinin, borsaların, hukuk firmalarının, finans uzmanlarının bulunduğu 527 kurum ve kişiye “kripto para türevlerine kısıtlama gelmeli mi?” sorusunu sordu.

FCA tarafından yayınlanan rapor bize bu soruya yanıt verenlerin yüzde 97’sinin “hayır, böyle bir kısıtlama gelmemeli” dediğini gösterdi. Bireysel yatırımcıya kripto para türevi satmanın yasaklanması kararına karşı çıkanların gerekçesi şunlardı:

  • Kripto paralar ve genel olarak kripto varlıklar temel (içsel) bir değere sahiptir,
  • Bireysel yatırımcılar kripto paraların değerini ölçüp biçebilirler,
  • Doğrudan yasak yoluna gitmeden, daha ölçülü bir önlem alınabilir.

Tüm bunlara rağmen yasakladı

Bilindiği üzere, Financial Conduct Authority tüm bu geri dönüşlere rağmen kripto para türevlerinin bireysel yatırımcıya satılmasını yasaklama kararı aldı. FCA, böyle bir yasak kararı alınmaması gerektiğini söyleyen herkese karşı bir argüman üretti. Regülatör kurum bunun sonucunda

  • Kripto paraların içsel bir değerinin olmadığını
  • Kripto para fiyatlarının fazla volatil olduğunu
  • Bireysel yatırımcının kripto paralara dair yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını,
  • Kripto paraların mali suçlarda kullanılabildiğini
  • Kripto para piyasasının manipülatif olabileceğini savundu.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!