Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Hükümetin Kripto Paralara Koyacağı Vergi Oranının Belli Olduğu İddiaları Yalanlandı

Güney Kore Hükümeti, yaptığı açıklamada kripto para ile elde edilen kazançlara yüzde 10 oranında vergi konulacağı yönünde çıkan haberlerin, gerçeği yanıstmadığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta, yerel basın kaynaklarının geçtiği haberde, hükümetin kripto paralar üzerinden elde edilen kazançlara yüzde 10’luk bir vergi koyacağı belirtilmiş ve bu haber de, ismi açıklanmayan üst düzey bir hükümet yetkilisinin kaynak gösterilmesi ile yazılmıştı. Haberde ayrıca, vergi oranının yatırımdan ya da kar miktarından bağımsız olacağı da belirtilmişti.

Buna karşın, hükümet yetkilileri çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

”Kripto paralardan elde edilen kazançların vergilendirilmesi konusunda zaten karara varmıştık. Bu noktada esas soru, yatırımcılara ne kadar süre vereceğimiz ve bunu ne zaman uygulamaya başlayacağımız.”

Hükümetin, kripto paraları ‘diğer mali kazanç’ sınıfına sokacağı belirtilirken, bu hamle, hükümetin kripto paraları finansal ya da yatırım aracı olarak görmediğini ortaya koyuyor.

Güney Kore’deki yerel vergilendirme yasalarına göre ‘diğer kazanç’ sınıfına giren şeyler; rutin olarak kazanılan para değil de, bir nevi şapkadan çıkan ve beklenmeyen kazançlar olarak görülüyor. Çıkan haberlerde, yüzde 10’luk vergi düzenlemesini hükümetin geçen yıl belirlediği ve de birkaç yıl içinde hayata sokmayı düşündüğü de iddia edilmişti.

Ancak Güney Kore hükümeti yetkilileri, bu haberin de gerçeği yanıstmadığını belirtirken, ancak bunun da vergi alınmayacağı anlamına gelmediği kaydedildi. Yerel basında bugün çıkan daha güvenilir raporlara göre ise hükümetin vergilendirme süreçleri konusunda bir zaman çizelgesini takip edeceği belirtildi. Buna göre, hükümet yetkilileri, kripto paralardan elde edilen kazançlarn vergilendirilmesinin elzem olduğunu ve bu noktada yasal bir dayanak olmasının; önemli olacağı belirtiliyor. Borsaların da, vatandaştan önce yasal bir şekilde vergi dilimine alınmasının çalışmasının yapıldığı da, gelen haberler arasında.

Daha önce çıkan haberlerde, Güney Kore hükümetinin bu işe Haziran ayında nokta koymasının beklendiği belirtilse de, son gelişmelere bakılacak olursa, hükümet yetkililerinin bu taslağı Ağustos ayında bir kez daha mecliste görünmesi, çok daha olası görünüyor. Güney Kore hükümetinin; Japonya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki vergilendirme süreçlerini de yakından takip ettiği ve bunların üzerinde çalıştığı da belirtiliyor.

Bununla alakalı bir başka haber de geçtiğimiz günlerde Tayland’dan gelmişti. Taylandlı yetkililer, kripto para ticaretçilerinin üzerinde adeta Demokres’in kılıcı gibi duran yüzde 15’lik vergi oranını yarıdan da fazla azaltarak yüzde 7’ye düşürmüş ve vatandaşı bir nebze de olsa rahatlatmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment