Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Kripto Paralardan Vergi Alımı İçin Çalışmalar Başladı

Güney Kore’de şu an itibari ile kripto paralardan herhangi bir vergi alınmıyor. Güney Koreli kripto para ticareti yapan insanlar, an itibariyle kripto paralar üzerinden milyonlarca won kazanabilir ancak, devletin şu aşamada kripto paraları vergilendirme konusunda etkisiz kalması sebebiyle, vatandaşların herhangi  bir vergi ödemesi gerekmiyor.

Ancak bu durumun yakın gelecekte değişmesi bekleniyor. Güney Kore hükümeti, kripto paraları vergilendirmek için başlattığı çalışmada duyarlı bir zaman çizelgesi belirledi ve o çizelgeye uyulup, vergilendirme işleminin tamamlanması bekleniyor.

Güney Kore’de Hala Vergi Yok

Güney Kore’de ikamet eden 40’lı yaşlarındak bir avukatın iddiasına göre, kendisi geçtiğimiz yıl içinde Bitcoin ve Ethereum yatırımlarından tam 40 milyon won para kazandı ancak, vergilendirme sistemi olmadığı için herhangi bir vergi ödemedi. 

Haberi yapan web sitesinin de, sistemin çarpıklığına dikkat çekerken, şu ifadeleri kullandı:

”Yüz binlerce ya da milyonlarca won’u, kripto para ticareti üzerinden kazansanız bile, şu anki vergilendirme yasalarının eksikliğinden ötürü, devlete herhangi bir para ödemeniz gerekmiyor. Halbuki geleneksel borsalarda listelenmiş bir seneti satarken binde 3, listelenmemiş bir seneti bozdururken de binde 5 vergi ödemek zorundasınız. Bu durum, henüz kripto paralar için geçerli değil.”

Ufukta Vergilendirme Var

Konunun takipçisi olan ve kripto paralar üzerinden elde edilen kazançları vergilendirme yolunda adımlar atan Güney Kore hükümeti yetkilileri de, sanal para vergilendirme standardı adı altında bir sistemi 2018 Vergilendirme Tartışmaları Platformu’nda değerlendirmeye alacaklarını belirtmişti.

2018 yılında Güney Kore ekonomisine yön veren ve verecek olan Finansal Stratejiler Bakanlığı’nın da kripto paraların vergilendirmesi üzerinde çalışmalar yaptığını ve bu yılın ilk yarısında düzenlemelerin faaliyete geçmesinin beklendiği belirtildi. Konuyla ilgili yapılan haberlerde, şu ifadeler kullanıldı:

”Güney Kore hükümetinin görüşmeleri ve çalışmaları sıklaştırarak sanal paralar üzerinden alınacak vergileri yasalaştıracak.”

Yakın dönemde de, bir başka Güney Kore yerel basın kaynağı, kripto paralar ile alakalı vergilendirme sisteminin Haziran ayında yürürlüğe gireceğini iddia etse de, Güney Kore hükümeti haberin gerçeği yansıtmadığını belirten bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullanmıştı:

”Sanal para birimleri üzerinden yapılacak vergilendirme sisteminin nasıl işleyeceğine yönelik belli başlı çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda çıkan haberler, şu an için doğru değil.”

Yine aynı konuyla ilgili konuşan bakanlık yetkilisi de, vergilendirme çalışmaları ile ilgili spesifik bir tarih belirlemediklerini ancak sistemin 2018’in ilk yarısında işleyişe geçmesini umduklarını belirtmişti.

Eğer Güney Kore’de yeni vergilendirme yasaları yürürlüğe girerse, sadece kripto para ticareti yapan insanlar değil, kripto para borsaları da vergi ödeyecek. Hatırlanacağı üzere, bu yıl başında konuyla ilgili fikri sorulan bir bakanlık görevlisi, borsaların da vergilendirme kanuna tabii olacağını belirtmişti.

Tüm bu vergilendirme konuları hakkında Güney Kore hükümetinin görüşüne üç aşağı beş yukarı herkes sahipken, kripto paralardan alınması planlanan vergilerin ne kadar olacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment