Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Merkez Bankalarının Manipülasyon Yapmalarını Zorlaştırıyor

Bitcoinin yaratılmasının asıl amacı hükumetlerin ve geleneksel finansal kurumların kontrolünü baltalamak idi. Şimdi ise piyasa hacmi olarak en baskın kripto para birimi olan bitcoin, hükumetlerin ve merkez bankalarının kendi yetki alanındaki paraları manipüle etmelerini zorlaştırıyor.

Güç Kaybı

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, paranın sınır ötesine taşınmasını her zamankinden daha kolay hale getirdi ve bu hal nedeniyle dünyadaki hükumetler çok mutlu değiller.

The Telegraph gazetesi tarafından ifade edildiğine göre, Bitcoinin hükumet tarafından konulan  ekonomik kısıtlamaları atlatma yeteneği “dünya çapında önemli etkilere sahip olabilir, para savaşlarını hızlandırabilir, kriz yönetimi için gösterilecek çabaları engelleyebilir  ve geleneksel ekonomik kalkınma yöntemlerine meydan okuyabilir”.  Ve bütün bunlar büyük ölçüde yurt dışına para aktarılmasının kısıtlanmasını gerektiren durumlar. ”

Bu gerçek, Venezüella’nın kendi  eliyle ürettiği kripto parası Petro’yu piyasaya sürmesi ile en somut hale geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu ayın başında Amerikan vatandaşlarının Güney Amerika ülkesi tarafından çıkarılan sanal para biriminin yakınından dahi geçilmesini yasaklayan bir kararname yayınladı. Ayrıca, bu yasağı uygulamak için gerekli düzenlemelerin getirilmesi maksadıyla Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e görev verdi.

Ancak, ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun kripto parası Petro üzerinden pişkin bir şekilde para toplamasında başarılı olmasını engellemede çok az etki gösterdi. Karşı tarafın (Venezüella) Kripto Para ve İlgili Faaliyetlerden Sorumlu Kurum tarafından beyan edilen verilere göre 127 ülkedeki 83.000 kişi Venezuela’nın kripto para birimi üzerine yatırım yaptı ve böylece  5 milyar dolarlık bir fon toplanmış oldu.

Piyasa Manipülasyonu

Kripto para tarafından kullanılan boşluklar, politikacıların ve merkez bankacıların döviz kurlarını yapay olarak manipüle etme yeteneklerini de tehdit etmekte. Kraliyet Ekonomik Topluluğu’dan Gina Pieters Telegraph gazetesine şu açıklamalarda bulunmuştu:

Bitcoin uluslararası pazarlarda iki işlevi yerine getirebilir: Sermaye kontrollerini aşmanın ve yabancı bir ülkenin dövizini elde etmenin alternatif bir yolu.

Pieters ayrıca eğer hükumetler kripto para birimleri üzerinde kontrolü sağlamayı başarmazsa, Bitcoin güçlü bir şekilde “o ülkenin kendi döviz kurlarını kontrol etme yeteneğini aşındırmaya” başlayabilir.

ABD kendi egemen iktidarının bir parçası olarak vize başvurularında daha önce sadece terörizmden etkilenen bölgelerden başvuranlar için gerekli olan son 5 yıla ait sosyal medya geçmişini ifşa etmeye zorunluluğun artık herkes üzerinde uygulayacak.

Hükümetler, bireyin kişisel ve özel verilerine daha fazla erişim elde etmeye çalıştıkça bu tür kısıtlamalar tehlikeli birer örnek teşkil edebilir. Mesela gelecekte bu duruma beş yıllık kripto para birimi işlemleri de eklenebilir. Benden söylemesi yaptığınız işlere dikkat edin!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment