Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Başkanı, Petro Ön Satışının 5 Milyar Dolar Kazandığını İddia Ediyor

Yerel haber kaynağı TeleSUR’e göre Venezuela Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin petrol destekli kripto parası olan Petro’nun (PTR) ön satışından 5 milyar dolar kazandığını ve 186.000’den fazla onaylı alım gerçekleştirildiğini söyledi. Duyuru, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) üyelerinin Karakas’ta yaptığı bir görüşme sırasında geldi.

Toplantıda Maduro, kripto paranın ön satışından elde edilen paranın “ülkenin ihtiyaç duyduğu her şeye hizmet etmek” için kullanılacağını açıkladı. Sözlerine göre para, Venezuela hükümetinin bir araya getirdiği daha geniş bir “ekonomik çözümün” parçası.

Ayrıca ülkenin kripto para denetmeni Carlos Vargas, 127 ülkede ki 83.000’den fazla kişinin petrol destekli kripto parayı satın almayı denediğini ortaya çıkardı. Bunlar arasında 3.523 girişimci vardı. Ülke, satış için 171,000 ön kayıt aldı ve Maduro sadece bir günde 735 milyon dolar kazandığını iddia etti. Bu durum daha önce Koin Bülteni tarafından bildirilmişti.

Venezuela bir düşüş ile uğraşıyordu ve vatandaşlarını hayatta kalmak için kripto paralara güvenmeye zorladı. Böylece Petro, ABD’nin yaptırımlarını atlatmanın bir yolu olarak yaratıldı. Maduro’nun sözleri Petro’nun ön satışının büyük bir başarı olduğunu gösteriyor gibi gözükse de, bunu gösteren hiçbir kanıt yok.

Venezuela hükümetine ait olduğuna inanılan bir NEM cüzdanı, ülke başkanının emrindeki 100 milyon Petro’dan herhangi birini henüz dağıtmadı. Bununla birlikte Maduro geçtiğimiz günlerde Petro’nun, ülkenin “parasal egemenliğini” geliştirmede ve “finansal işlemlerde bulunma ve mali engelleri aşma” konusunda yardımcı olduğunu belirtti.

Petro’da Gizli Anlaşmazlık

Venezuela lideri, Petro’nun ileriye doğru bir adım olduğunu iddia etse de Venezuela’nın çeşitli milletvekilleri aynı fikirde değil. Ülkenin karşı çıkan muhalefeti, Petro satışının ülkenin petrol rezervlerini ipotek ettirmek için “yasa dışı ve anayasaya aykırı” bir araç olduğunu söyledi. Ülkenin Ulusal Meclisi bunu bir sahtekarlık olarak kınadı ve bunun riskli bir yatırım olabileceğini iddia etti.

Öte yandan Çinli kredi değerlendirme devi olan Dagong, Petro’nun “küresel para sistemine yardımcı olabileceğini” iddia etti. Maduro benimsenmeyi güçlendirmek amacıyla ülkenin hava yollarına, bilet satın alımı için Petro ve diğer kripto paraları kabul etmesini emretti.

Tartışmalara rağmen Venezuela, Petro’yu Dicom borsa platformu üzerinden özel şirketlere açmaya hazırlanıyor. Geçen ay Maduro, kıymetli madenler tarafından desteklenen bir kripto para olan Petro Gold’un “gelecek hafta” piyasaya sürüleceğini iddia etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment