Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela, İlk Kripto Para Satışında 735 Milyon Dolar Kazandı

Venezuela başkanı Nicolas Maduro, ülkenin tartışmalı “petrokripto parasının ilk satış gününde 735 milyon dolar kazandığını iddia ediyor.

Maduro, Salı gecesi yaptığı açıklamayı kendi Twitter hesabından yapmış olsa da, iddiasını desteklemek için hiçbir kanıt sunmadı.

Reuters ve Associated Press, Salı günü ulusal bir yayın sırasında sonuçları açıklayan Maduro’nun ön satışta kimin yatırım yaptığına dair hiçbir bilgi sunmadığını söyledi.

Bununla birlikte Aralık ayında Maduro, ABD hükümetinin verdiği yaptırımları gidermek amacıyla bu girişimi kullanacağını açıkladı.

Reuters tarafından aktarıldığına göre Maduro, “Bugün, Süpermen’i alt edebilecek bir kripto para doğuyor” dedi ve çizgi roman karakteriyle ABD’ye atıfta bulunduğu söylendi. Daha sonra AP, Maduro’nun şu sözünü aktardı:

“21. yüzyıla dev bir adım attık”.

Ön satış Salı günü başlatıldı ve önümüzdeki aya kadar devam etmesi planlanıyor.

CoinDesk’in daha önce de belirttiği gibi Venezuela hükümeti, petro tokenının tek bir petrol variliyle destekleneceğini ve önceki gündeki piyasa fiyatına bağlı olacağını iddia ediyor.

Bugün yayınlanan bir belgeye göre bu tokenın Ethereum ağında çalışacağı söyleniyor. Fakat diğer söylenene göre NEM adlı alternatif bir Blockchain sisteminde çalışacak deniyor. Yine de, bu tokenının hangi ağ üzerinde çalışacağı henüz belli değil.

Çelişkili ayrıntıları bir yana bırakırsak, Venezuela’nın planı bir ülkenin kendi kripto parasını yayınlamaya ilk kez başladığı zamanı temsil ediyor. Hikaye, global başlıklara çıktı ve Güney Amerika ülkesinin içinde ve dışında politikacılar tarafından reddedildi.

Venezuela’nın muhalefet kontrolündeki Kongre üyeleri de dahil olmak üzere eleştirmenler, yasaya aykırı bir eylem ve yolsuzlukla mücadele aracı olarak bu plana saldırdı. ABD’li Senatörler, kripto paranın kullanımıyla yaptırımlardan kaçınmak için ifade edilen plan hakkındaki endişelerini dile getirdi ancak pratikte bunun nasıl yürüdüğü zamanla görülecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment