Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Harvard, Yale ve Brown Üniversiteleri Kripto Para Alıyor

Harvard, Yale, Brown, Michigan ve birkaç üniversitenin bir süredir kripto para aldıkları ortaya çıktı. İsimsiz bir kaynağın aktardıklarına göre üniversitelerin kripto para aldıkları borsalar arasında Coinbase bulunuyor.

Coindesk’in haberinde, bahsi geçen üniversitelerin en az 1 yıldır kripto para borsalarında işlem yaptıkları ifade ediliyor. İsimsiz kaynağa göre, üniversitelere gelen bağışların bir kısmı kripto para borsalarına aktarılıyor. Bununla birlikte, üniversitelerden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Coinbase raporunda üniversite fonları yer aldı

Coinbase’in 2020 raporunda 2016-2018 yılları arasında hedge fonları, risk sermayesi şirketleri, aile ofislerinden oluşan bir müşteri tabanına sahip olduğu belirtildi. Bununla birlikte, son iki yıl içerisinde üniversite bağışları dahil olmak üzere çeşitli kamu kuruluşları ve bazı geleneksel fonların da müşterileri arasında katıldıkları vurgulandı. Coinbase, kurum adlarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Fonların bir kısmı kripto para borsalarına akıyor

Üniversitelerin eğitim-öğretim, akademik araştırma gibi alanlar için ayırdığı fonlar bulunuyor. Bu fonlar, bağış sistemiyle büyüme gösteriyor. En çok fona sahip olan Harvard Üniversitesi’nin 40 milyar dolarlık fonu var. Yale Üniversitesi 30 milyar dolar, Michigan Üniversitesi 12.5 milyar dolar, Brown Üniversitesi ise 4.7 milyar dolar büyüklüğünde fona sahip.

Bahsi geçen üniversite fonlarından kripto borsalarına bir miktar yatırım yapıldığı öğrenilirken net bir sayı hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

YÖK’ün raporuna göre; Hacettepe Üniversitesinin 1.3 milyar TL, ODTÜ’nün 709 milyon TL, Boğaziçi Üniversitesinin ise 426 milyon TL büyüklüğünde bütçesi bulunuyor.

Üniversiteler Yale’i takip etti

Yale Üniversitesi CIO’su David Swensen, 2018 yılında Coinbase kurucu ortağının da aralarında bulunduğu iki blockchain girişimini destekleyeceğini açıkladı. Bu haberin ardından Harvard, Stanford, Michigan, MIT gibi üniversitelerin de kripto para girişimlerini desteklemeye başladıkları ifade edildi. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!