Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Hükümeti Kripto Para Regülasyonlarını Araştırması İçin Bir Panel Kuracak Olabilir

Hindistan hükümeti, ülkedeki kripto para sektörünü regüle etme ihtimalini değerlendirebilecek, uzman isimlerden oluşan özel bir panel kuracak olabilir.

Economic Times’ın çarşamba günkü haberine göre hükümet, panelin kurulup kurulmayacağı konusunda değerlendirmelerini sürdürüyor ve henüz resmi bir karara varmış değil.

Regülasyon için yeni tavsiyelerde bulunabilir

Kripto paralar için özel olarak kurulacak komisyonun, blockchain teknolojisinin gelişimi ve kripto sektörünün nasıl regüle edilebileceği ile ilgili çalışmalar yapıp, bunlar doğrultusunda tavsiyeler verebileceği aktarıldı.

Hükümet; 2019’da eski maliye müsteşarı Subhash Garg’ın yönetiminde bir komite kurmuş ve bu komite, kripto para kullanımına yönelik büsbütün bir yasak getirilmesi yönünde tavsiyede bulunmuştu.

Konuyla ilgili konuşan resmi bir yetkilinin, “Hükümet içinde, Subhash Garg tarafından sunulmuş tavsiyelerin tarihinin geçtiği ve kripto paralar için, onları büsbütün yasaklamaktansa, daha taze bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğu yönünde bir görüş var.” dediği aktarıldı.

Önümüzdeki aylarda görüşülmesi bekleniyor

Eski komitenin yaptığı çalışmalar doğrultusunda, 2021 Kripto Para ve Resmi Dijital Paranın Regülasyonu adlı bir yasa tasarısı hazırlandı.

Normalde mart ayında Parlamento’da görüşülmesi beklenen bu tasarı, bilinmeyen bir sebeple ertelendi. Hem kripto para ticaretinin hem kripto para tutmanın yasaklanmasının önerildiği tasarının, temmuz-eylül ayları arasında masaya yatırılması bekleniyor.

Hindistan’daki WazirX gibi kripto para borsalarının hacmi, bireysel yatırımcıların gösterdiği talep sonucunda hızla büyüme gösterdi.

Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman’a bağlı bir ekibin, kripto para sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiği ve kendisine bu ayın sonunda bir rapor sunacağı belirtiliyor.

Maliye ve Kurumsal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Anurag Thakur, bu gelişmeleri değerlendirmek için kripto para ve bankacılık sektörlerinden temsilciler ile görüşmüştü. Economic Times, Thakur’un kurulması planlanan yeni komitede yer alabileceğini aktardı.

Reuters’ın 13 Mayıs tarihli haberine göre Hindistan Merkez Bankası, ülkedeki bankaları kripto para şirketleriyle ilişiklerini koparmaları için gayriresmi şekilde teşvik etmeye başladı. WazirX ve CoinSwitch Kuber gibi bazı borsalar, bu hafta yeni kullanıcıların Hint rupisiyle işlem yapmasını durdurma kararı aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!