Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankasından Bitcoin Yasağına Dair İpucu

Hindistan’ın merkez bankası olan Hindistan Rezerv Bankası (RBI), dijital paraların ülke genelinde bir ödeme metodu olarak kullanılmasını yasaklayabileceklerini daha önceden açıklamıştı. Dijital paralara pek ılımlı yaklaşmayan merkez bankası, blockchain teknolojisine ise destek veriyor.

6 Kasım 2017’de Hindistan’ın Mumbai kentinde gerçekleşen konferansta RBI’nın yönetici müdürü, Ganesh Kumar, Bitcoin ve Ethereum gibi dijital paraların ülke genelinde kullanılmasının yasal olmayacağına dair bir ipucu verdi:

“Şu anda Bitcoin’i hiçbir ödemede veya anlaşmada kullanmayı düşünmüyoruz. Kripto paraların altında yatan teknoloji (blockchain) ise devam edebilir.”

Blockchain’e Olumlu Bakış

Merkez bankası ve Hindistan Devlet Bankası (SBI), kripto paralara pek ılımlı yaklaşmasa da dijital paraların altında yatan blockchain teknolojisinde büyük gelecek görüyorlar. Konferansta yaptığı yorumlarda Kumar, blockchain teknolojisinin finans sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Blockchain’in özellikle Hindistan’da epey değerli bir teknoloji olarak görülüyor. Hindistan’daki ICICI Bankası, Kotak Mahindra Bankası ve Axis Bankası, denizaşırı işlemlerde ve uluslararası dövizlerde Blockchain teknolojisine dayanan uygulamalar kullanıyor bile.

Hindistan’daki Dijital Para Piyasası

Hindistan’daki kripto para piyasası, ülkenin finans sektörünün çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Hintliler dijital paraları daha çok “yatırım” amacıyla kullanıyor. En büyük dijital para Bitcoin bile yalnızca birkaç restoranda kabul görüyor. Bazı kripto para borsaları ise kullanıcıların kitap ya da sinema bileti almak için dijital para kullanmasına imkan tanıyor.

Ancak dijital paraların yasaklanma “ihtimali” dahi ülkedeki dijital para yatırımcıları tabii ki hoşnut etmedi. Hindistan’ın önde gelen Bitcoin borsası Zebpay‘in ortak kurucularından Sandeep Goenka, Hint hükümetini kripto paralar konusunda eğitmeye çalışacaklarını söyledi:

“Hükümeti kripto paralar konusunda eğitmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ülkeyi fintech (finansal teknoloji) alanında bir merkeze çevirmek ve finansal konulara daha fazla dahil olmak Hindistan’ın yararına olur. Daha farklı yararlar da olacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment