Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’da Kripto Para Yasaklarının Kaldırılması Yönünde Yapılan Başvuru Reddedildi

Hindistan’da Yargıtay, Hindistan Merkez Bankası’nın kripto paralara karşı koyduğu birtakım yasakların kaldırılması yönünde yapılan başvuruyu reddetti. Kripto paralar ve Blockchain ile ilgili yasal süreçleri takip eden bir grup Hintli avukatın oluşturduğu Crypto Kanoon isimli Twitter hesabından haber, kamu oyu ile paylaşılırken; 11 Mayıs’ta atılan tweet‘te şu ifadeler kullandı:

”Yargıtay, Hindistan Merkez Bankası’nın koyduğu bu yasağı kaldırmaları yönünde yaptığımız başvuruyu reddetti. Bir sonraki duruşma ise, 17 Mayıs tarihinde görülecek.”

Kripto para ve Blockchain ile ilgili çeşitli kollarda iş yapan 11 farklı kurumun ortak imzası ile gönderilen itiraz metninde, Yargıtay’dan bu yasağın geçici olarak kaldırılması talep edilmişti. Ancak mahekeme tutanaklarından da edinilen bilgilere göre, bu yasak şu an için devam edecek ve bir sonraki görüşme için ise tarih, 17 Mayıs olarak belirlenmiş durumda.

Tüm her şey netleşene kadar yasağın kaldırılmasını isteyen ve sektördeki belirsizliği yenmek isteyen Hintli kripto para girişimcileri bu uğurda yaptıkları hamlelerden sonuç almayı ise başaramamışa benziyor.

Geçtiğimiz ay Hindistan Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalarda, yasal zeminde düzenlenmiş bankaların ve diğer ödeme platformlarının, kripto para borsalarına sundukları ödeme hizmetini iptal etmeleri söylenmiş ve bu durum Hindistan başta olmak üzere tüm dünyadaki kripto para yatırımcılarının yoğun tepkisini çekmişti. Birçok kripto para girişimi ve o girişimlerin yöneticileri olaya tepki gösterirken; Merkez bankasının yasak metninde şu ifadeler yer almıştı:

”Şu aşamadan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeler ile birlikte, Hindistan Merkez Bankası tarafından düzenlenmiş kurumların kripto paralar ile ilgil hizmet sunan kurum ve kuruluşlara hizmet vermesi yasaklanmıştır. Bu hizmet ifadesinin kapsamı altında, hesap düzenlenmesi, ödeme sağlanması, kaydolunması, ticaret yapılması, kredi verilmesi gibi birçok şey yer almaktadır. Tüm bu sistemler, artık yasaklanmıştı.r”

Hamle, birçok kişinin ciddi tepkisini çekerken, konuyla ilgili konuşan ünlü yatırımcj Tim Draper ise, Hindistan hükümetine ateş püskürdü. Hindistan başbakanı Narendra Modi’nin yolsuzluk iddialarından çekince duymasının son derece olağan bir durum olduğunu belirten Draper, buna karşın yasağı anlayamadığını belirterek şunları söylemişti:

”Bu hamle gerçekten çok iyi planlanmış mı, bundan emin değilim. Sayın başbakanın yolsuzluk yönündeki çekincelerini anlıyorum ancak bu yasak buna çare olacağım derken, başka şeylere ağır zarar veriyor. Hindistan’da iş yapan birçok kripto para ve blockhain girişimi, bu haberlerin ardından pılını pırtısını toplayıp yurt dışına gidecek ve oralara değer katacaktır. Bunda tek sebep de, bu açıklanan anlamsız yasaklardır.”

Nisan ayında bu sefer de Güney Amerika ülkesi Şili’de bir grup yine ortak imzalı bir metin yayınlayarak; başvuruda bulundu. Başvurunun içeriğinde ülkede, Hindistan’dakine benzer olarak uygulanan kripto para ve banka yasakları konusunun kalkması vardı. Ülkede işlem gören en büyük kripto para borsalarından olan Buda, Orionx ve CryptoMarket (CryptoMKT), Şili’de ticari ve merkez bankaların işi tekelleştirmeye başladığını ve keyfi kararlar aldığını idda ederken; bu hamlelerin ülkedek yeni yeni filizlenen sektöre ciddi balta vurduğunu belirtmişti.

Buda, 25 Nisan’da tahkim heyetine yaptığı itirazda, Şili’nin en büyük iki bankasında bulunan, şirkete kayıtlı hesapların yeniden açılmasını istemişti. Kurul ise bu talebi kabul ederek bahsi geçen iki bankanın, Banco del Estado de Chile ve Itau Corpbanca hesapları tekrardan aktive etmesine karar vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment