Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İrlanda Üniversitesi Araştırması: Ülke Çapında Blockchain Kabulü İçin Hükumet Desteği Gerekiyor

Irish Time yerel haber kaynağının 11 Mayıs tarihli haberine göre, İrlanda içerisinde blockchain kabulünü arttırmak adına yapılan National University of Ireland (NUI) Galway araştırmasının öncüleri, ülkedeki blockchain teknolojisinin daha çok kişiye ulaşabilmesi için hükumetin konuya el atması gerektiğini bildirdi.

Çalışmada, blockchain farkındalığının ve benimsenmesinin artırılması için tavsiyelerde bulunulurken, bunun ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisinin olacağı ve hükumet ile İrlandalı kuruluşların işlerini nasıl yürüttüğü için de bir temel altyapı oluşturabileceği belirtiliyor.

NUI Galway’den araştırmayı yöneten Dr. Trevor Clohessy, ülke çapında bir girişime ön ayak olması adına hükumetin blockchain yaygınlaştırılması hareketlerine bir el atması gerektiğini belirtti:

”Bu teknolojinin kullanılabileceği yerler işin ötesinde, seçim sandıklarından tutun da oy verme makinelerine, elektronik dolandırıcılıkları bulmaya ve hatta şuanda yaşanan mevcut Kuzey/Güney Brexit sınır sorunlarına çözüm oluşturabilecek bir teknoloji kontrollü sınır kimlik tanıma sistemine kadar uzanıyor.”

”The adoption of Blockchain in Ireland: Examining the influence of organisational factors” (İrlandadaki Blockchain kabulü: teşkilatsal kuruluşların etkisini inceleme)  adı verilen çalışma NUI Galway ve Blockchain Assocaiation of Ireland (İrlanda Blockchain Topluluğu) ortaklığı ile gerçekleştirildi. Çalışma İrlanda menşeli şirketlerin blockchain kullanımda etkili olan faktörleri inceliyor. Önemli bulgular gösteriyor ki İrlanda içerisindeki kuruluşların sadece %40’ı Blockchain teknolojisini benimsemiş ki bu araştırmacılara göre bir hayli düşük bir oran.

Araştırmada yer alan önemli bir bölüm de blockchain kabulünü etkileyen ana faktörler. Bunlar arasında yönetim kademesinden gelen destek, kurumsal hazır olma durumu, yasal belirsizlik, iş kolunda kullanım örneklerinin azlığı ve kurum içi uzmanlık gibi faktörler gösteriliyor.

İrlanda üretim ve verimlilik değerlerine ek olarak sahip olduğu ileri seviye iletişim teknolojileri alt yapısı ile Bloomberg 2018 Innovation Index’e göre 13. sırada yer alıyor. Son zamanlarda İrlanda, 72 ülke ile sahip olduğu çift vergilendirme anlaşması ve sahip olduğu %12.5’luk düşük kurum vergisi nedeniyle, kendisini finansal teknoloji ve blockchain konularında bir teknoloji karargahına dönüştürdü diyebiliriz.

Küresel olarak finansal yetkililerle yapılan benzer bir çalışmada, Financial Executives Research Foundation finansal yetkililerin %30’unun ”önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde blockchain ile ilgili planları olduğu” bulgusuna ulaşmıştı.

Geçen ay finansal hizmet sağlayıcısı Mastercard, yazılım mühendisleri, veri uzmanları, bilgi güvenlik uzmanları ve blockchain uzmanları gibi çok geniş bir yelpazeye sahip profesyonelleri ödeme alanındaki yeniliği arttırmak için, Dublin içerisinde işe alacağını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment