Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’daki Şirketler Hala Diken Üstünde

Hindistan Yüksek Mahkemesi bundan birkaç gün önce kripto para yatırımcılarını sevindiren bir karar aldı. Mahkeme, Hindistan Merkez Bankası’nın getirdiği kripto para yasağını kaldırdı ve böylece kripto para sektörünün önünü açmış oldu.

Bu durum yalnızca Hindistan’daki değil Dünya genelindeki kripto para yatırımcılarını sevindirdi. Çünkü 1.3 milyar insanın yaşadığı Hindistan’da kripto para kullanımının artması, kripto para dünyası için epey önemli bir gelişme olur. Ama görünüşe göre Hindistan’daki kripto para sektörünün geleceği hala belirsizliklerle dolu ve şirketler hala diken üstünde duruyorlar.

Yasa Tasarısı Var

Hindistan Merkez Bankası birkaç gün önce Yüksek Mahkeme’nin kripto para yasağını kaldırma kararının yeniden gözden geçirilmesi isteminde bulundu. Bu gelişme kripto para yatırımcılarını biraz endişelendirdi. Çünkü kararın yeniden gözden geçirilmesi, mahkemenin fikir değişmesine yol açabilir.

Şimdi karşımıza başka bir şey daha çıktı: 2019’dan kalma bir yasa tasarısı. Kripto Paraların Yasaklanması ve Resmi Dijital Paraların Düzenlenmesi Tasarısı adıyla hazırlanan bir yasa tasarısı 2019 yılında parlamentoya sunuldu.

Hindistan Parlamentosu bu yasa tasarısını henüz oylamaya açmadı. Dolayısıyla bu tasarının gelecekte kabul görme ihtimali bulunuyor. Kripto para takipçilerini endişelendiren şey de tam olarak bu. Çünkü bu tasarı onaylanırsa Hindistan Hükümeti kripto paraları emtia destekli token, utility token gibi çeşitli sınıflara ayıracak ve bunlara ayrı ayrı düzenlemeler getirecek. Business Insider’ın haberine göre kripto para şirketleri böyle bir durumda baskı altında kalabilirler. Athena Legal adlı bir hukuk firmasının ortaklarından olan Siddharth Mahajan, bu tasarı hakkında şunları söylüyor:

Hükümet, Yüksek Mahkeme tarafından alınan karar sonrasında bu tasarıyı yeniden inceleyebilir. Hükümet kripto paralara ilişkin yasal belirsizliklerden büyük rahatsızlık duyuyor.

Soru İşaretleri Var

Hindistan Yüksek Mahkemesi‘ne göre ülkedeki bankaların ve finans kurumlarının kripto para borsalarıyla işbirliği yapmalarında herhangi bir sakınca yok. Ülkedeki WazirX gibi şirketler de zaten mahkeme bu kararı aldıktan sonra hemen itibari para ile işlem yaptırmaya başladılar.

Mahkeme bu kararı aldı almasına ama bu, Hindistan’daki kripto para meselesinin çözüldüğü anlamına gelmemeli. Çünkü ülkede kripto paralara ilişkin hala ciddi soru işaretleri var. Hindistan kripto paraları hala net bir şekilde tanımlamış, düzenlemiş, denetime almış değil. Ayrıca Hindistan’ın kripto paralara karşı sergilediği tavır gelecekte nasıl değişir bu da bilinmiyor.

Mahajan’ın açıklamalarına göre Hindistan Hükümeti, kripto para kullanımının yaygınlaşmaya başlaması halinde kripto para kullanımını kısıtlayacak bazı girişimlerde bulunabilir. Kendisinin konu hakkındaki görüşleri şu şekilde:

Hindistan’ın kripto paraları birer finansal ürün olarak mı yoksa birer emtia olarak mı gördüğü hala belli değil. Hindistan Merkez Bankası, devlet kontrolünde olmayan finans ürünlerinin yaygınlaşmasından çok endişeleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment