Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya’da Kripto Paralar İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor

Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi (BaFin), Polonya merkezli bir ATM şirketinin faaliyetlerini durdurdu.

Harekete Geçildi

Almanya, Avrupa Birliği’nin Beşinci Kara Para Aklamayla Mücadele Yönergesi’ni (5AMLD) 1 Ocak tarihinde yürürlüğe soktu. 5AMLD’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte ülkedeki finans şirketleri çok daha sıkı bir denetime tabii tutulmaya başladılar. Bunların arasında kripto para şirketleri de yer alıyor.

Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi (BaFin) kısa bir süre önce de kripto paralarla ilgili resmi bir tanımlama yaptı:

Herhangi bir merkez bankası veya kamu kuruluşu tarafından güvence altına alınmamış bir değerin dijital temsilidir. Kripto paralar yasal bir para birimiyle bağlantılı olmak zorunda değillerdir ve yasal olarak para birimi veya para olarak tanımlanmazlar. Ancak kripto paralar gerçek ve tüzel kişiler tarafından ödeme aracı olarak kabul edilebilirler. Kripto paralar elektronik olarak aktarılabilir, saklanabilir ve takas edilebilirler.

Hem 5AMLD’nin yürürlüğe girmesi hem de kripto paraların resmen tanımlanmış olması Almanya’daki kripto para şirketlerinin artık çok daha dikkatli olmaları gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca ülkedeki kripto para şirketlerinin en kısa süre içerisinde ruhsat başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Durdurma Emri

BaFin, kripto para şirketlerinin ruhsat başvurusunda bulunmaları gerektiğini açıkladıktan sonra hemen harekete geçti. BaFin’in ilk hamlesi, ülkede ruhsatsız bir şekilde faaliyet gösteren kripto para ATM’leri için durdurma emri çıkarmak oldu.

Ülkedeki bu gelişmelerden ilk olarak Polonya merkezli bir kripto para şirketi olan Shitcoins Club etkilendi. İngiltere, Fransa, İspanya ve Hollanda gibi çeşitli ülkelerde ATM’si bulunan şirketin Almanya’da da ATM’leri bulunuyordu.

Shitcoins Club ATM’lerinden bir tanesi

BaFin, şirketin Berlin’deki faaliyetlerini ruhsatsız bir şekilde sürdürdüğü gerekçesiyle durdurma kararı aldı. Şirketin Almanya’da faaliyet göstermeye devam edebilmesi için önce ruhsat başvurusunda bulunması gerekiyor.

Shitcoins Club, müşterilerine yaptığı açıklamada Almanya’dan çekilmek gibi bir planının olmadığını ve en kısa süre içerisinde ülkedeki faaliyetlerini yeniden sürdürmek istediğini belirtti.

Kaynak: CoinATMRadar

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment