Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“HODL” Etmek ya da Etmemek: Büyük Madencilik Şirketi Bitcoin (BTC) Satmıyor

Bitcoin (BTC) madencilik şirketi Marathon Digital, kripto para piyasası üzerindeki büyük değer kayıplarına rağmen uzun zamandır hiç Bitcoin satmadıklarını ancak piyasa koşullarının böyle devam etmesi durumunda “Hodl” stratejilerinde değişikliğe gidebileceklerini belirtti.

Bitcoin madencileri geçtiğimiz ayı piyasası süresince periyodik olarak Bitcoin satışlarında bulundu. Bu satışlar maliyetlerini karşılamak için zaruri görünse de diğer bazı şirketler madencilik masraflarını krediler ve borçlar ile ödeme yoluna giderek ellerindeki Bitcoin’lerini uzun vade için saklamayı tercih ettiler. Bu strateji 2020-2021 yükseliş sezonunda başarılı bir şekilde çalışmış olsa da, içinde bulunduğumuz enflasyon bağlantılı düşüş dönemi “Hodl” destekçisi madenciler üzerinde büyük bir baskı oluşturmaya başladı.

Bu baskının etkisi altında, satışlarını ciddi oranda arttıran dev madencilik şirketlerine örnek vermek gerekirse, haziran ayı içerisinde Riot Blockchain 300 Bitcoin’lik, CleanSpark ise 328 Bitcoin‘lik satışlarda bulundu. Ayrıca Core Scientific biraz daha ileri giderek portföyündeki Bitcoin miktarının %78‘ini sattı.

Bu noktada, en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Marathon Digital, izlediği politika gereği şu ana kadar “Hold” stratejisini korumayı başardı. CEO Fred Thiel geçtiğimiz günlerde Bitcoin Magazin‘e verdiği röportajda şu açıklamalarda bulundu:

Arsa kiralamak, trafo satın almak, konteyner satın almak, bina inşa etmek, elektirik tedarikçilerine depozito ödemek vb. hakkında endişelenmemize gerek yok. Biz, sabit fiyatlar üzerinden host sağlayıcılarıyla sözleşme imzalıyoruz ve bu sayede büyük bir yükten kurtulmuş oluyoruz.

Thiel konuşmasının devamında, “Bu noktada biz bu büyük CapEx (sermaye gideri) yatırımlarına ön ödeme yapmak zorunda değiliz. Dolayısıyla mevcut pazar durumunda bize bir avantaj sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.

Verilere göre Marathon Digital, halka açık Bitcoin madencileri arasında en yüksek hacme sahip durumda bulunuyor. Thiel’in açıklamasına göre, şirket geçtiğimiz 10 aylık piyasa düşüşü esnasında Bitcoin satışı yapmamış olsa da önümüzdeki dönemde ürettiği yeni Bitcoin’lerin bir kısmını satmayı düşünüyor. CEO, piyasa koşullarının böyle devam etmesi durumunda “Hodl” stratejilerinde değişikliğe gidebileceklerini bildirdi.

Madencilik yapmaya devam ettiğimiz bu günlerde Bitcoin mevcut fiyat seviyelerinde takılı kalırsa, masrafları karşılayacak kadar Bitcoin satmamız akıllıca olabilir.

Her ne kadar madenciler satış yönlü baskı altında olsa da, günlük üretilen Bicoin’lerin tümünün satılması bile piyasa üzerinde ciddi bir satış baskısı oluşturmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!