Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hollanda Bitcoin’i Devredilebilir Değer Olarak Görüyor

20 Mart’ta yayınlanan mahkeme belgelerine göre, Hollanda mahkemesi Bitcoin’i devredilebilir değer olarak görüyor. Mahkeme 0.591 Bitcoin’e sahip bir davacının lehine karar verdikten sonra bu hükümde bulundu.

Bu tanım Bay J.W. de Vries tarafından 2 Şubat’ta kamu dışı bir şirket olan Koinz Trading’e karşı olarak yapılmıştı. Şirkete madencilere borçlu olduğu için 0.591 Bitcoin değerinde ödeme yapılması talimatı verildi. Bunun yapılmadığı halde mahkeme en fazla 10.000 euro civarında bir cezanın da ödenebileceğini belirtti.

Şirketin gerekli Bitcoin tutarını ödeme zorunluluğunu yerine getirmemesi sonucunda, mahkeme şirkete ödeme yapmasını aksi takdirde iflas edeceğini söyledi.

Mülkiyet Hakları Kapsamında

Mahkeme kararı Bitcoin’in mülkiyet haklarının tüm özelliklerine sahip olduğunu ve de bu yüzden bu haklar kapsamında devredilmesi iddiasının yasal olduğunu belirtti.

Mahkemeye göre Bitcoin, eşi benzeri olmayan, hak sahibinin bilgisayarında saklı şifrelenmiş sayı ve harf dizisinden oluşuyor. Bitcoin bir cüzdandan diğerine gönderilerek teslim edilir. Bitcoin’ler, ödeme durumunda alıcı tarafından satıcıya direkt olarak gönderilerek başlı başına değer belirten dosyalardır. Bu da Bitcoin’in bir değer belirttiğini ve devredilebilir olduğunu gösterir. Mahkeme kararına göre, mülkiyet hakkı özelliklerini taşır. Bitcoin’le yapılan ödeme iddiaları da bu sebeple doğrulama gerektiren bir iddia olarak görülür.

Mahkeme Bay Vries ve Koinz Trading BV arasında bir sözleşmenin olduğunu buldu. Yükümlülükler Bitcoin ile alındığından, miktar yine aynı şekilde geri ödenmeli. Mahkeme bu yasal ilişkiyi ödemek için bir zorunluluk olarak görüyor.

Hollanda mahkemesi kripto paranın para birimi olarak sayılmasına doğru kademeli adımlar atsa da, diğer organizasyonlar bu şekilde düşünmüyor. G20 Finansal İstikrar Kurulu (FSB), kripto paraları para biriminden çok varlık olarak gördüğünü belirtti. Belgelere göre kripto paralar,  “egemen para birimlerinin taşıdığı özelliklerden yoksundu.”

Geçtiğimiz ay İngiltere Bankası yöneticisi Mark Carney şöyle bir açıklama yaptı:

“Kripto paralar itibari paralara karşı şu ana kadar başarısız oldu. Değer belirtmediğinden kimse onu bir değişim aracı olarak kullanmaz.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment