Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hollanda’da Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisi Hakkında Yeni İddia: Rus Ajanı Mı?

İstihbarat firması Kharon, kripto para karıştırıcısı Tornado Cash’in geliştiricisi Alexey Pertsev’in daha önce Rus güvenlik ajansı FSB’ye bağlı bir şirkette çalıştığını açıkladı.

Hollanda hükümeti, 10 Ağustos tarihinde ülkede ikamet eden geliştirici Alexey Pertsev kara para aklamaya yardım ve kara para transferini gizleme şüphesiyle göz altına aldığını duyurdu. Göz altı operasyonundan 2 hafta sonra Kharon tarafından 24 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınlanan bir rapor, son günlerde başı ABD ile belada olan Tornado Cash’in geliştiricisi Alexey Pertsev‘in geçmişte FSB’ye (Federal Güvenlik Servisi) bağlı bir şirkette çalıştığını ortaya koydu.

Konu ile ilgili Kharon Başkan Yardımcısı Nick Grothaus konu ile ilgili, “Bu adam Digital Security için çalıştı orada sızma testleri yaptı daha sonrasında FSB’nin siber saldırı faaliyetlerine yardım etmesi için görevlendirildi.” ifadelerini kullandı.

Kharon araştırmalarının sonucunda Alexey Pertsev’in 2017 yılında bilgi güvenliği uzmanı olarak Digital Security 000 için akıllı sözleşme geliştiricisi olarak çalıştığı bilgisine ulaştığını açıkladı. Digital Security 000, FSB için maddi ve teknolojik destek sağlamak üzere kurulmuş ve 2018 yılında ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınmış bir teknoloji şirketidir.

ABD Hazine Bakanlığı kapsamında faaliyetlerini yürüten Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından 9 Ağustos tarihinde yayınlanan duyuru ile beraber kara para aklama iddiasıyla soruşturmalara konu olan ve yaptırım uygulanan Tornado Cash, geliştiricileri tarafından bir mahremiyet sağlayıcısı olarak tanımlanıyor. Ancak ABD hükümetinin konu ile ilgili yoğun endişeleri olduğu gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!