Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM 1 Hafta İçerisinde 6 Farklı Blockchain Patenti Aldı

Dünya devi IBM, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) alanındaki yenilikler üzerinde aktif olarak çalışmaya devam ediyor.

ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (USPTO) blockchain teknolojisi ile ilgili altı farklı patent başvurusu gerçekleştiren IBM, geçtiğimiz hafta patentlerden ikisinin, Perşembe günü ise dört tanesinin onayını aldı.

İşte her bir patentin kısa açıklaması:

  1. Akıllı sözleşmeler (smart contracts) için gizliliği sağlayan işlem doğrulama mekanizmaları için sistem, yöntem ve bilgisayar programı ürünü:

    Bu ürün tamamen blockchain işlemleri ile ilgilidir. Açıklamasına göre ürünün birden fazla işlem türü ile ilgilenebileceği, bunları doğrulayabileceği, gizli işlemler ile başa çıkabileceği, işlemlere erişimi kontrol edebileceği, bunları denetlemek için ise araçlar sağladığı ve söz konusu onaylayan kuruluşların hesap verebilirliğini sağlayabileceği söyleniyor.

  2. Özel blockchain işlemlerinin yönetimi ve fesihi:

    Bu patent, oldukça yavaş, büyük ve pahalı olabilen halka açık ve küresel blockchain sisteminden daha verimli olabilen özel blockchain sistemi ile ilgilidir.

  3. Performansı optimize etmek için blockchain boyutunu sınırlama:

    Geleneksel blockchain sistemlerinin çoğunluğundaki en büyük sorun, bir işlemin her yönünü kaydetmeleri ve böylece bellek boyutunun çok büyük olmasıdır. Bu durum özellikle birbiri ile etkileşim halinde olan çeşitli makineler ve cihazlar içeren nesnelerin interneti (IoT – Internet of Things) ağında oldukça zorlayıcı bir durumdur. IBM’in bu çözümü, tüm blockchain içerisindeki blokları sıkıştırarak işlemlerin gerçekleşme sürelerini hızlandırmaktan geçiyor.

  4. Blockchain ile varlıkları izleyebilme:

    Bu patentte yer alan bilgilere göre finansal işlemlerden ziyade dağıtılmış defter teknolojisinin çeşitli varlık türleri için kullanımı tartışılmaktadır.

    ” Blockchain bir mülkiyet kaydı, tarihi bir statü kaydı, bir durum bildirimi, konum değişiklikleri vb. şeyler için kullanılabilir. İzlenen varlıklar, her bir spesifik öğeyi benzersiz bir şekilde tanımlamak için kullanılan bir seri numarası içerebilir ve bu seri numarası da doğal olarak bir defterde anahtar tanımlayıcı olarak kullanılabilir. ”

  5. Bir program kodu ve programcı katkısı için blockchain:

    Bu patent, bir ekipte çalışan programcıların katkılarının doğru bir şekilde değerlendirilmesine dayalı olarak adil bir ödül kazanmalarına yardımcı olmak için blockchain teknolojisinden yararlanmayı sağlamaktadır. Blockchain tabanlı bu sistem, şirketlerin programcılarının iş hacmini ve katkısını yüksek hassasiyet ile takip etmelerine, ödülü belirlemek için doğru bir araç olmalarına yardımcı olabilir.

  6. Tıbbi hizmetler sunmak için kullanılan öğeleri izleme:

    Geçtiğimiz hafta verilen bu patente göre doktorların cerrahi prosedürler ve diğer tıbbi operasyonlarda kullandıkları fiziksel eşyaları izlemek için bir blockchain sistemi kullanılabilir. Tıbbi eşyaların düzgün yönetimi hasta güvenliği açısında son derece önemlidir. Bu nedenle bu tür bir sistem genel olarak tıbbi hizmeti iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment