Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM, Avustralya Hükümetinden 740 Milyon Dolarlık Blockchain Hizmetleri İhalesini Kaptı

Amerikalı teknoloji devi IBM, önümüzdeki beş yıl boyunca blockchain ile ilgili teknolojik destek sağlamayı taahhüt ettiği Avustralya hükümetinden, toplam 1 milyar Avustralya Doları (740 milyon dolar) değerindeki ihaleyi kazandı.

IBM Asya Pasifik bölümü başkanı Harriet Green, Bloomberg‘e verdiği demeçte, imzaladıkları anlaşma gereği ABD menşeli şirketin, Avustralya içişleri bakanlığı veya savunma bakanlığı gibi federal departmanlara blockchain ve otomasyon ile alakalı hizmetler sunacağını ifade etti. Kendisi buna ek olarak, bu gibi teknolojilerin kullanımının yeni iş olanakları oluşturacağını da vurguladı.

IBM federal departmanlara sağlayacağı hizmetlerin yanı sıra, vatandaşların verilerini güvenli bir şekilde depolayabilmeyi sağlayacak güncellenmiş platform hizmetleri de sunacak. Avustralya hükümeti bu veri platformunun Avustralyalı vergi mükelleflerine, tahmini 100 Milyon Avustralya dolarına mal olacağını ifade etti.

Bu yeni gelişme IBM ve Avustralya hükümetinin ilk ortaklığı değil. İki taraf arasında yapılan ilk ortaklıklardan birisi pek iyi sonuçlanmamıştı. 2016 yılında yapılan anlaşma sonrası Avustralya’nın ilk online ulusal nüfus sayımını yapmayı taahhüt eden IBM, bunu başaramayınca ülkeye 30 milyon Avustralya Doları tazminat ödemişti. İstatistik Bürosu dört tane DDoS saldırısından sonra devre dışı kalmıştı.

Başbakan Malcolm Turnbull bu başarısız girişim hakkında şunları ifade etmişti:

”Söylemem gerekiyor ki – ve burada hiç kimseyi hiç bir şekilde korumaya çalışmıyorum – bu hatanın en büyük sebebi IBM’den kaynaklanmaktaydı ve onlar da bunun farkında oldukları için yapmaları gerektiği gibi ödemeyi gerçekleştirdiler.”

Yine de, yeni ortaklık çok daha kapsamlı olduğu ve çeşitli teknolojik alanları kapsadığı için, ortaklığın getireceği olanaklara karşı bağlanan umut da bir o kadar yüksek. Kontrata göre IBM ve Avustralya Dijital Değişim Kurumu, blockchain, yapay zeka, kuantum bilgisayarlar gibi yenilikçi teknolojiler hakkında ortak bir program yürütecek. Bu ortaklık ülkenin ”2025 yılına kadar dünyadaki en üst üç dijital hükümet arasına girme” misyonuna yardımcı olacak. En azından planlanan bu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment