Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIS Müdürü Kripto Para Birimlerini ve Bitcoin’i Kötüledi: Para Olarak ‘Başarısızlar’

BIS’in 4 Temmuz tarihli bildirisine göre, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) müdürü, kurumun kripto para birimlerine karşı olan eleştirel duruşunu devam ettirdi ve kripto para birimlerinin ”paranın işlevlerini yerine getiremeyeceğini” ifade etti.

Geçen hafta İsviçre menşeli Basler Zeitung’a konuşan ve sonrasında BIS’in kendisi tarafından yayınlanan bildiride, genel müdür Agustin Carstens, ”para üretmek isteyen genç insanları” Bitcoin madenciliğine göndermede bulunarak uyardı.

”Sözüm ona kripto para sisteminde en çok teşvike sahip olanlar şu varlık üreten grup – madenciler… Yine de bu teşvik, paranın kullanımını maksimuma çıkarma ile karşılaştırılamaz.”

”Kripto para birimleri paranın üç amacını karşılayamıyor. Bunlar ne iyi bir ödeme aracı, ne iyi bir hesap birimi, ne de uygun bir tasarruf aracı. Bu meselelerin hepsinde inanılmaz bir şekilde başarısız oluyorlar.”

BIS Haziran ayında yayınladığı bir yazı ile kripto para birimlerinin ‘para’ olabilecek kadar ölçeklenebilir olmadığını söylediğinde topluluk içerisinde ciddi bir huzursuzluğa ve gerginliğe yol açmıştı. Ana akım medya da hiç hız kesmeden, kripto para birimlerinin itibari para birimlerine kıyasla çok şüpheli bir birim olduğunu kaleme almakta.

Yazıda kripto para birimlerinin ”para” olma potansiyele sahip olmadığı tanısının yanı sıra, kripto para birimlerinin büyük ölçüde kabulünün ”interneti durma noktasına getirebileceği” ve diğer tartışmalı iddialar da yer almaktaydı.

Bir kaç konuşmasından dolayı kripto para ‘ayılarından’ birisi olarak tanınan Carstens, kripto paraların ”iyi bir sona” sahip olamayacağını da vurguladı.

”… lafı gevelemeye gerek yok. Unutulmaması gereken konu, onlarca yıldan beri elektronik ödemeleri merkez bankaların sağladığıdır. ”

Bakalım kendisinin bu açıklamaları topluluk içerisinde gene bir gerginlik ve FUD alarmına neden olacak mı?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment