Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Arama Devi Baidu, Telif Hakkı Platformu İçin Özel Bir Ödül Programı Üretti

Genellikle Çin‘in Google‘ı olarak bilinen Baidu,  18 Temmuz tarihinde gerçekleşecek olan konferans sırasında ”Totem’‘ isimli platformlarına özel bir ödül ve promosyon programı piyasaya süreceklerini duyurdu.

Program gereğince platforma eserlerini yükleyen orijinal eser üreticileri, belirli ödüller kazanacaklar.

Blockchain temelli bir platform olan Totem, Baidu tarafından Nisan ayında piyasaya çıkarılmıştı. Totem temel olarak fotoğraf mülkiyet haklarını saklı tutabilmek ve koruyabilmek için blockchain merkezli bir stok fotoğrafı merkezi olarak tanımlanabilir.

Fotoğraf telif haklarının ihlali durumlarını yakalamak, sabit bir blockchain kaynağında depolanmış olan ama aynı zamanda internet üzerinde dolaşım halindeki fotoğrafların kıyaslanması tekniğine ek olarak Baidu’nun mevcut internet arama tarama ve yapay zeka kapasitesi de göz önüne alındığında, çok zor bir iş değil gibi gözükmekte.

Baidu’nun kendi internet sayfasında yer alan bilgiler ise şu şekilde:

”Yapılan eserin telif hakkı bilgileri blockchain’e kalıcı olarak işleniyor. Blockchain’in güvenilirliği ve Baidu’nun önde gelen yapay zeka teknolojisi bir araya geldiğinde, herhangi bir eserin yayımlanması takip edilebilir, tekrar yazdırılabilir, gözlemlenebilir ve geleneksel resimlerin telif hakkı bile değiştirebilir.”

Totem, blockchain kullanarak fotoğraf ve resim konulu telif haklarına daha fazla şeffaflık kazandırıp süreci belgelendirebilir. Platform buna ek olarak Baidu’nun önde gelen yapay zeka teknolojisini kullanıp internet üzerinde herhangi bir telif hakkı ihlali olup olmadığını da kontrol edebilir.

Totem ödül programı ise platform için bir tür teşvik mekanizması olarak görev yapacak ve şu an için kullanıcı dosya yüklemesi gibi özellikleri kullanılabilir durumda. Buna rağmen platform resim işlemleri ve benzer özellikleri de kapsayacak şekilde genişletilebilir.

Fotoğrafçılar, tasarımcılar ve diğer orijinal içerik üreticileri şu an online başvuruda bulunabiliyorlar. Kimlik doğrulama aşamasını geçtikten sonra kendi eserlerini Totem blockchain’ine yükleyebilecekler.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde bir kaç buna benzer proje daha gün yüzüne çıkmıştı. Bu yılın başlarında Amerikan bir fotoğrafçılık şirketi olan Kodak, KODAKOne ve KODAKCoin isimli blockchain platformunu ve kripto para birimini piyasaya sürmüştü. Totem platformuna benzer bir özellikte çalışan KODAKOne, fotoğrafçıların kayıt olmasını ve platform üzerinde lisanslayabilecekleri eserlerini yüklemesini sağlıyor. Kodak bu girişimin perde arkasındaki temel nedenin, fotoğrafçılara eserleri üzerinde daha fazla kontrol vermek olduğunu belirtmişti.

KODAKCoin’in ilk dijital para arzı 31 Ocak tarihinde yapılacaktı ancak o tarihten beri geciktirilmekte. ICO’nun ABD, İngiltere ve bazı diğer ülkelerdeki akreditif yatırımcılar ile yapılması planlanmaktaydı.

Daha önce yayınladığımız üzre, Baidu‘nun Blockchain Lab bölümü CryptoKitties benzeri bir oyun olan ”Leci Gou”  isimli bir oyun da tasarlamıştı. Oyunda kedicikler yerine köpek yavruları yer alıyor. Baidu buna ek olarak 4 Haziran tarihinde Bitcoin ve Ethereum geliştirici eko sistemi ile uyumlu ”Süper Zincir” isimli bir blockchain temelli ağ işletme sistemi de üretmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment