Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arama Motoru Devi Baidu, Blockchain Fotoğraf Platformu Kurdu!

Çin arama motoru devlerinden Baidufotoğraf mülkiyet haklarını saklı tutabilmek ve koruyabilmek için blockchain merkezli bir stok fotoğrafı merkezi kurduğunu açıkladı.

Totem adı verilen ve çarşamba günü açılış yapan bu sistem gerçek kimliğe sahip bir kullanıcıdan gelen  her fotoğrafa blockchain altyapısını kullanarak, ”zaman damgası”  ekleyip bununla ilgili verileri dağıtılmış bir ağa kaydetme işini görüyor.

Fotoğraf telif haklarının ihlali durumlarını yakalamak, sabit bir blockchain kaynağında depolanmış olan ama aynı zamanda internet üzerinde dolaşım halindeki fotoğrafların kıyaslanması tekniğine ek olarak Baidu’nun mevcut internet arama tarama ve yapay zeka kapasitesi de göz önüne alındığında, çok zor bir iş değil gibi gözükmekte.

Şuanda, yeni siteye göre, içlerinde Getty Images gibi dev stok fotoğrafı firmasının yerel bir ortağı olan Visual China Group‘un da bulunduğu bir kaç adet stok fotoğrafı servisi de bu platforma taşındı.

Platformun halka açık veya özel bir blockchain servisinde kurulup kurulmadığı tam olarak bilinmese de, ”Çin’in Google’ı” olarak bilinen Baidu’nun bu hareketi, blockchainin yaygınlaştırılması adına yaptığı çabalarını yine gözler önüne sermekte.

Bu yeni duyuru, firmanın Ocak ayında blockchain’i hizmet platformu olarak kullanmaya başlamasının ve Şubat ayında Laici Go adı verilen CryptoKitties Çin  versiyonunu açıklamasının üstünden çok bir zaman geçmeden yapıldı.

Bu, bir firmanın dijital medya kazançlarını ”telif haklarını saklı tutarak” koruma altına almak amacıyla blockchain’e başvurduğu ilk vaka değil.

Önemli ABD kökenli görüntüleme teknolojisi firması Kodak da, fotoğraf mülkiyeti üzerindeki telif hakları sorununu çözmek için blockchain kökenli kendi kripto parasını basabileceğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment