Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM Blockchain Şefi, Reddit’te Soruları Cevapladı

IBM’in Blockchain için özel kurduğu departmanın başındaki isim olan Jesse Lund, ünlü sosyal paylaşım sitesi Reddit’de ‘Bana İstediğin Her Şeyi Sor’ isimli bir etkinliğe katılarak; merak edilen konulara elinden geldiğince açıklık getirmeye çalıştı.

Özellikle sorular Blockchain, kripto paralar, Proof of work (iş ispatı) ve Proof of Stake (sahiplik ispatı) temelinde olurken; IBM’in üst düzey yöneticilerinden birisi olan Lund, birlikte çalıştıkları Stellar’a övgüler yağdırdı.

Blockchain ve kripto paralar ile ilgili karşılaştıkları zorluklar sorulduğunda bunların ne olduğuna cevap veren Lund; kripto paraların başta zorlayan kısımlarını ise aşinalık, bağımlılık ve teknolojinin itibarı olarak niteledi. Her şeyin üstesinden zamanla geldiklerini ve blockchain ve kripto paralara olumsuz yaklaşan firmaların da kendilerinin dediğine er ya da geç geleceğine inandığını belirten Lund, süreci ise itibari paraların evrimine benzetti.

Paraların birer banknot olarak evrilmesini hatırlatan Lund, o dönem birçok kişinin ve büyük otoritelerin buna karşı geldiğini ve bu konu hakkında çok çok ateşli tartışmalar yaşandığına değindi. Ancak zamanla her şeyin yerini bulduğunu ve şimdi milyarlarca insanın bunu kullandığını belirten Lund, şu ifadeleri kullandı:

”Bitcoin’in yolunun çok açık olduğunu düşünüyorum. Çok işe yarar, otomasyonu iyi ve dünya çapında bir para ödeme sistemi olarak; diğer büyük para birimlerinin arasında yerini alacağına dair hiç şüphem yok.”

İş ispatı odaklı sistemlerin artıları ve eksileri sorulduğunda ise Lund’un en çok dikkat çektiği nokta hiç şüphesiz elektrik tüketimiydi. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde çıkan bir çalışma, Bitcoin madenciliğinin 2018 sonuna kadar tüm dünyada üretilen enerjinin binde 5’ini tek başına tüketeceğini ortaya koymuştu. Ancak Lund, tüm bunlara karşın bu durumun olağan olduğunu savunurken geleceğe ilişkin ön görüsünü de Reddit kullanıcıları ile paylaştı. Lund’a göre gelecekte zaten madencilik diye bir şey olmayacak.

Lund, ayrıca halka açık ağlar hakkında da konuştu. Özellikle şu anki teknolojik gelişmelerin IBM gibi dev şirketleri yerle yeksan edeceği yönündeki ön görüye katılıp katılmadığı sorulan Lund, açık defterlere yerleşmiş tokenlerin böylesi şirketleri yok etmekten ziyade daha da güçlendireceğini belirtti. Lund şöyle konuştu:

”Eğer özel bir ağda tokenleriniz varsa ve siz buna erişimi kısıtladıysanız; onun herkes tarafından trade edilmesinin önünü kapamış olursunuz. Bunu kasten mi yapıyorlar yoksa gerçekten geçerli bir sebep var mı bilmiyorum. Ayrıca günümüze baktığımızda sadece kripto paralar değil; her şey ve her ürün bir yönüyle zaten dijital. O yüzden birlikte yaşama alanımız var.”

Ayrıca Lund, şirket olarak birlikte çalıştıkları Stellar’a ve onun Blockchain’ine övgüler yağdırdı. Lund; Stellar’ın Consensus Protokolünün büyük hayranı olduğunu belirtirken; IBM’in Stellar ile yaptığı iş birliğine ilişkin de önemli ip uçları verdi. IBM ve Stellar’ın çok kuvvetli bir birlikteliği olduğunu belirten Lund, şöyle konuştu:

”Stellar ile iş birliği yaptığımız için çok çok mutluyuz. Bir kere onların Consensus protokolüne hayranım. Hem çok esnek, hem çok iyi ölçeknelebilir hem de çok çok iyi dizayn edilmiş. Stellar yüksek performans vaad eden, kaliteli, iyi ölçeklenebilir ve halka açık bir dijital ürün sunmuş. Onlarla çalıştığımız için IBM olarak kendimizi çok şanslı hissediyoruz.”

Lund bu cevabın ardından katılımcılara teşekkür etti ve etkinlik sona erdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment