Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM Yeni Dijital Para Çıkarıyor

New York merkezli, dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden International Business Machines (IBM)’te Finansal Hizmetler İçin Blockchain Çözümleri Yöneticisi olan Jess Lund, geçtiğimiz günlerde firmanın dijital para projelerinde birçok merkez bankasıyla çalıştığını ve yakında bir merkez bankası dijital para biriminin çıkarılacağını açıkladı.

22 Mart’ta başlayan ve devam etmekte olduğu anlaşılan, Reddit adlı sitede yayınlanan, resmi olmayan, ‘bana istediğini sor’ oturumunda Jess Lund, halkın “kesinlikle” Stellar ağından gelecek para birimini beklemesini, adının Central Bank Digital Currency (CBDC) olduğunu ve “yakında” geleceğini belirtti.

Lund, Stellar ya da başka bir blockhain üzerinde böyle bir gelişimin ne kadar uzakta olduğu sorusuna, büyük harflerle “ÇOK ÇOK YAKIN” şeklinde cevap verdi. Lund ayrıca, teknoloji devi IBM’nin dijital varlıkları yayınlamak için merkez bankalarının yanı sıra diğer finansal kurumlarla “çok fazla” çalıştığını belirtti. Ancak, hangi ülke veya ülkelerin merkez bankalarının CBDC’leri ihraç edebileceğini söylemeyerek “henüz müşteriler hakkında konuşacak bir konumda olmadığını” açıkladı.

IBM, Stellar Blockchaini’nin token’ı olan Lumens’i “gerçek zamanlı [döviz] ve uzlaşmayı desteklemek için bir köprü varlığı” olarak Lund’ın ticari bankalara yönelik olan “sınır ötesi ödeme çözümü” şeklinde kullanıyor. Firma aynı zamanda, Stellar blockchain işlemlerde kullanılmak üzere “Lumensler için alternatif ve tamamlayıcı” olan dijital para birimleri de dahil olmak üzere “diğer dijital varlıklara” izin verecek teknolojiyi takip ediyor.

IBM’in tasarladığı ödeme çözümlerinden bir tanesi de tarafların “işlemeden önce herhangi bir anlaşma yapılmasına” gerek kalmaksızın işlem yapabilmelerini sağlaması. Çünkü bu yapılandırmada yapılan her işlem “gerçek zamanlı olarak yerleşen veya gerçek zamanlı olmayan bir dizi işlem” olarak değerlendiriliyor. Lund ayrıca Stellar ağı ile  “birlikte çalışılabilir blockchainler” durumunun olasılığına da işaret etti.

IBM, müşterilere Stellar Blockchain’in halka açık olmasına rağmen “yetkilendirilmiş” bir yapı oluşturduğunu ifade ediyor. Firma, IBM’in işlemlerini onaylama yetkisine sahip olduğu özel bir platform oluşturmak için bir yol geliştirdi.

Lund’a göre, IBM, bu çözümün, merkezi bankalar da dahil olmak üzere, kendi dijital varlıklarını oluşturmalarına ve “IBM’in token mühendisliği ve yaşam döngüsü yönetimi için” kullanımına izin verecek isteğe bağlı bir “token yaşam döngüsü yönetim ürünü” eklenmesi üzerinde çalışıyor. Bu döngü yönetimi, muhtemelen, varlıkların yakılmasına olanak verecek isteğe bağlı bir mekanizmayı veya fiat para birimi cinsinden dolaşımı sağlayacak.

Birçok ülke, devlet tarafından verilen kripto paraların olasılıklarını kamuoyu ile tartıştı, ancak bu ülkelerin hiçbirinin bu tür projeler üzerinde IBM ile işbirliği yapmadığı biliniyor.

Bu ülkelerden biri, şu anda bir ICO ile ortada olan ve bir başka devlet tarafından ihraç edilen dijital varlık için belirsiz planları açıklayan Venezuela var. Bu planların her ikisinin de varlık destekli olması bekleniyor.

Rusya, sadece iç kullanım amaçlı bir CBDC fikrini ve Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler için, yani kendisi, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’ı ve BRICS‘in kısaltmasıyla tanınan uluslar grubu fikrini ortaya koydu: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika.

Ocak ayında, Endonezya Merkez Bankası bu yıl CBDC’yi denemeyi planladığını açıkladı.

İsrail, devlet destekli bir kripto para birimini ihraç etme konusundaki ilgisini de dile getirip desteklediğini belirtirken, Çin de şu anda kendi “Dijital Para Birimi” için “Elektronik Ödeme” üzerinde çalışıyor.

Montserrat’ın başbakanı kısa süre önce olası bir CBDC’ye bir çalışma çağrısında bulunan bildiri imzaladı. Ayrı bir gelişmede, Montserrat’a hizmet veren Doğu Karayip Merkez Bankası da kendi CBDC denemesini planlıyor.

12 Mart’ta yayınlanan bir makalede, Uluslararası Yerleşim Bankası (the Bank for International Settlements), CBDC’lerin olası bazı etkilerini inceledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment