Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM Stellar Tabanlı Yeni Ödeme Sistemini Tanıttı: Blockchain World Wire

Dünyaca ünlü teknoloji devi IBM, blockchain tabanlı girişimlerine hız kesmeden devam. Firma geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada da Blockchain ile ilgili patent alan kurumlar sıralamasında 89 patent sayısı ile 2. olmuştu. Lider ise IBM’i bir farkla geçen Alibaba’nın oldu.

Kurumlara yönelik olan ve Stellar ağından güç alan söz konusu yeni Blockchain World Wire sistemi, ”sınır ötesi ödemeleri neredeyse gerçek zamanlı olarak yapabilecek.”

Ripple gibi blockchain tabanlı diğer ödeme sistemlerinde olduğu gibi, World Wire da geleneksel uluslararası ödeme sistemlerinde yer alan üçüncü tarafları ortadan kaldırmayı planlıyor. Genellikle bankaların oluşturduğu bu üçüncü taraf külfeti ortadan kalkınca, hem masraf hem de zaman açısından çok fazla verimlilik elde edilebilmekte.

IBM tarafından yayınlanan bir evraka göre, ürün normalde yapılan sınır ötesi ödemelerdeki bankaların rolünü, dağıtık bir ağ üzerinden gönderilen dijital varlıklar ile doldurmayı planlamakta.

Şirket kendi internet sayfasında şunları ifade etmekte:

”Beraber işlem yapan iki finansal kurum, herhangi iki itibari para birimi arasında köprü vaziyetinde bir stabil koin, merkez bankası dijital para birimi veya başka bir dijital varlık kullanmayı kabul ediyor. Söz konusu dijital varlık ticari eylemi gerçekleştiriyor ve önemli anlaşma koşullarını yerine getiriyor.”

Bankaların mevcut sistemlerinin API’lerine bağlanan World Wire sistemini kullanarak, ticareti yapılan itibari para birimi direkt olarak istenilen dijital varlığa dönüştürülüyor. Daha sonra bu miktar diğer bankaya gönderiliyor ve orada da istenilen öbür itibari paraya çevriliyor. Bütün işlem detayları ise değiştirilemez bir blockchain ağında depolanıyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment