Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IBM’nin Siber Ataklara Çözümü Blockchain Oluyor

Siber atakların günümüzde iyice yaygınlaşması sonucunda IBM, ‘IBM Z’ adını verdiği yeni bir işlem sistemi çıkardı. Bu sistem blockchain teknolojisine dayanıyor ve şifrelenmiş halde bulut veya veri tabanlı 12 milyar işlem barındırabiliyor. Sistemin oluşturulma amacı, siber atak ve veri ihlaline karşı korunmak.

IBM Z sisteminin Başkan Yardımcısı Caleb Barlow:

“IBM Z’ye, satır hızında şifreleme yapabilme yeteneği ekledik ve bu da sistemde %400 gibi bir artış sağladı.”

Günümüzdeki Çözümlere Oranla 18 Kat Daha Hızlı

IBM’nin iddiasına göre, bu sistemle kullandıkları ana bilgisayar şuan piyasada bulunan diğer platformlara kıyasla 18 kat daha fazla veriyi şifreleyebiliyor. Yeni çipte toplamda 21 kilometre uzunluğunda kablo ve 6,1 milyar transistör bulunuyor.

IBM Z projesinin Genel Müdürü Ross Mauri:

“Günümüzde çalınan ya da sızdırılan verilerin çoğu kullanıma açık halde oluyor çünkü şifreleme işlemi belli yönlerden pahalı olduğu için şifrelenmemiş oluyorlar. Biz küresel veri güvenliğinde önemli ve ani bir etki yaratacak bir veri koruma motoru oluşturduk.”

IBM Z’nin bu çığır açan projesi bir blockchain hizmeti olarak şuanda Dallas, Londra, Frankfurt, Sao Paulo, Tokyo ve Toronto gibi merkezlerde kullanılıyor.

Geliştirilmiş Veri Şifreleme

IBM Z barındırdıkları verinin şifrelenmiş olduğundan emin olmak için işlem şifreleme teknolojisinden faydalanmak istiyor. Finansal şirketlerin ve bankaların her gün sisteme geçirdikleri işlemler sayı olarak binleri buluyor. Bu sistem de verinin güvenli bir şekilde şifrelenmesini sağlamanın yanında, veri işlemlerinin de düzgün yapılmasını sağlıyor.

Şirketin söylediğine göre, IBM’nin işlem motoru şuanda tüm kredi kartı işlemlerinin %87’sini destekliyor. Bu oran yılda yaklaşık 8 Trilyon $ demektir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment