Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FairCoin Kooperatif Blockchain Üretti

Geçtiğimiz haftadan beri UASF/UAHF çekişmesi ile ilgili madenciler tarafından çok büyük miktarda dijital imza ortaya çıkarıldı. 1 Ağustos yaklaştıkça, bu sayı daha da artacak. Bundan da ötesi, Ethereum ve Bitcoin maden havuzları zaten enerji tüketmekle meşhurlar. O kadar çok enerji tüketiyorlar ki, bu enerji tüketimi bazı küçük ülkelerinkinden daha fazladır. 

Son zamanlarda madencilerin birbiriyle çekişmesi yüzünden oluşan kaosun arasında, FairCoin yoğun enerji kullanımı gerektiren madenciliği ortadan kaldıran ve iki farklı fork arasındaki çekişmeleri engelleyecek yeni bir blockchain üretti. Bu blockchainde amaç, madencilerin birbiriyle yarışarak değil kooperatif bir şekilde ‘düğüm’ yaratması. Böylece madencilik için çok fazla enerji kullanımına gerek olmayacağı gibi, işlem ücretleri de azalacak.

Bu blockchainin temel ilkesi, işlem bloklarının madencilik ile değil Ortakça Onaylanmış Düğümler ile oluşturulması. Bu sayede birbiriyle yarışma durumu ortadan kalkacak, düğüm oluşturmanın masrafı düşecek ve işlem ücretleri neredeyse sıfıra inecek. FairCoin geliştiricisi Thomas Konig:

“İki yıl önce, Bitcoin’deki maden havuzlarının ne kadar fazla enerji harcadığını ve bazı maden havuzlarının ne kadar dominant olduğunu far ettim. Kendi kendimi ‘Bu işi yapmanın daha iyi bir yolu olmalı’ diye düşündüm. Neden düğümlerin kooperatif olmasına izin vermek varken, blok oluşturmak için birbirimizle çekişiyoruz ki? Bu sistemi kurarken, ortakça çalışmanın rekabet halinde çalışmaktan daha verimli olacağını düşündük.”

Bu kooperatif blockchain fikrinin tutup tutmayacağını söylemek için henüz erken. Ama özellikle son zamanlarda enerji tüketiminin ne kadar arttığını göz önünde bulundurursak; bu proje güzel bir şey haline gelebilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment