Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ICO’lar ile İlgili Davaların Sayısında Artış Yaşanıyor

ICO’lar ve kripto paralar ile ilgili açılan davaların sayısında Amerika özelinde büyük bir artış yaşanıyor. Yayınlanan rapora göre, ICO ve kripto paralar ile ilgili davalar, 2018’in ilk yarısında daha şimdiden 2017 toplamını iki dava ile geçmiş durumda.

Yapılan araştırmaya göre ABD mahkemelerine ICO’lar ve kripto paralar ile ilgili mağduriyet yaşayıp gelen ve de dava açan insanların sayısında artış var. 2017’nin tamamında mahkemeler 5 adet dava görüşürken, 2018’in ilk yarısında bu rakam daha şimdiden 7’ye çıkarken, rakamın daha da artacağı ön görülüyor. Cornerstone Research ve Stanford Hukuk Fakültesi yetkililerinin yaptığı araştırmalarda rakamın artmasının, ICO sektörüne giren şirketlerin ve toplanan paranın artması ile doğru orantılı olduğu da ifade ediliyor.

Rapor, açılan 7 davanın 6’sının şu anda görüşüldüğünü de ortaya koyuyor. ICO sektörü, daha bu yılın ortasına kadar 17 milyar dolarlık bir ekonomi yaratırken, bu rakam 2017’nin tamamında 3.7 milyar dolar olarak karşımıza çıktı. 2016’da ise toplam ICO ekonomisinin miktarı sadece 96 milyon dolardı.

ICO’lar ve kripto paralar ile ilgili devam eden davalardan en yüksek profillisi hiç şüphesiz Ripple Labs’e açılan dava. Ripple Labs, XRP tokenlerinin kurumsal yatırımcılara  satışını kayıt altına almamakla suçlanıyor. Ripple Labs ile birlikte Bitconnect de koindeki düşüşü kompanse edemediği için dava edilmiş durumda. Bitconnect koinin değeri ilk 6 ayda tam %99,98 bir düşüş yaşadı. 2018’in diğer davaları ise DRIP, Latium Network, Paragon Coin ve Cloud With Me firmalarına açılmış durumda.

ICO sektörü geliştikçe, sektöre gelen kötü niyetli kişi sayısı da artıyor. Kripto paraların 2017 sonnunda yakaladığı çılgın ivme kendini ICO sektöründe de gösterirken, 2016 ortasından bu yana bu konu ile ilgili mahkemelere 750’den fazla başvurunun yapıldığı ifade ediliyor ki bu rakam, geçmiş döneme kıyasla çok çok daha fazla.

Eski SEC başkanı olan ve halen Stanford Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak hizmet veren Joseph Grundfest, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede ise şu ifadeleri kullanıyor:

”Birçok insanı ve firmayı bu tarz dolandırıcı emelli ICO’ların etkilediği bir gerçek. Eğer bu trend devam ederse, NASDAQ ve NYSE’de işlem gören firmalardan %8,5’u böylesi davalardan muzdarip olabilir ve bu tarz halka açık şirketler bunlardan ciddi şekilde etkileniyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment