Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İddia: Hindistan’ın İktidar Partisi Bitcoin ile 12 Milyar Dolar Para Akladı

Hindistan’dan kripto paralara ilişkin sıkça haber duymaya başladık ve bu haberler maalesef genel olarak pek olumlu değil.

Yakın zamanda ortaya çıkan bir gelişmeye göre ise ülkenin iktidar partisi olan Bharatiye Janta Partisi (BJP), Bitcoin’den faydalanarak para aklıyor. Hindistan Ulusal Kongresi’ndeki (INC) bazı isimler, iktidar partisini 720 milyon dolardan fazla kara parayı aklamakla suçluyor ancak Hindustan Times gibi kaynaklara göre bu değer 12 milyar dolardan daha fazla bile olabilir.

Kongre üyeleri tarafından ortaya atılan iddialar özellikle BJP’nin Gujarat Eyaleti’ndeki birimine hitap ediyor. INC sözcülerinden olan Shaktisinh Gohil, BJP içerisindeki yetkililerin kripto paralardan faydalanarak kara para akladığı iddialarını destekliyor.

Gohil’in söylemlerine göre bu durum yerel emniyet güçlerine bildirildi ancak polis siyasi baskılar yüzünden harekete geçemiyor. Yerel haber kaynaklarına konuşan Gohil şöyle söyledi:

“Yüksek Mahkeme’nin bu ‘Mega Bitcoin Sahtekarlığını’ tarafsız bir şekilde araştırmasını ve gerçeğin gün yüzüne çıkmasını istiyoruz.”

INC’nin iddialarına göre bu ‘mega Bitcoin sahtekarlığı’na dahil olan isimler arasında Shailesh Bhatt da bulunuyor. Bhatt’ın ismi bu tarz olaylara daha önceden de karışmıştı. Bhatt bundan birkaç ay önce polise giderek yerel emniyet güçlerinin kendisinden zorla 200 Bitcoin aldıklarını söylemiş, şikayetçi olmuştu. Daha sonra yapılan araştırmalar sayesinde ise Bhatt’ın bu 200 Bitcoin’i zaten en başta başkalarını dolandırarak aldığı öğrenilmişti.

Gujarat’taki yetkililer BJP’nin Gujarat’taki isimlerinden birinin daha önceden yaşanmış bir Bitcoin sahtekarlığı vakasına karıştığını öğrendiler. İsmi bu vakayla anılan millet meclisi üyesi şu anda kanun kaçağı olarak yaşamını sürdürüyor ve INC’ye göre kendisi şimdi ortaya çıkan ‘mega Bitcoin sahtekarlığı’nda da rol oynuyor. INC’nin iddialarına göre bu meclis üyesi, BJP’nin önde gelen isimlerini tehdit ediyor ve kendisinin tutuklanması durumunda onları da ele vereceğini söylüyor.

Ortaya atılan iddialardan bir diğeri de hükümetin geçtiğimiz yıl rupi için getirdiği yeni düzenlemelerin aslında bu sahtekarlığa katkıda bulunmak amacıyla getirilmiş olduğu. İnsanlar aynı zamanda BJP Genel Başkanı ve Hindistan Başbakanı olan Narendra Modi’nin bu davayı neden hala araştırmaya başlamadığını merak ediyorlar.

Hindistan’da kripto para ile yapılan sahtekarlıkların sayısında zaman geçtikçe daha da artış yaşanıyor. Bundan bir süre önce çeşitli Bollywood yıldızları ve iş insanları 300 milyon dolarlık bir Bitcoin dolandırıcılığına dahil oldukları için tutuklanmışlardı. Ülkedeki polis memurlarının da çeşitli olaylara karıştıkları biliniyor.

Şunu da belirtmek lazım ki Hindistan’daki siyasi partiler birbirlerine çeşitli ithamlarda bulunabiliyor ve bu ithamların boyutu bazen çok ciddi seviyelere ulaşabiliyor. Ortaya somut bir kanıt çıkana dek INC üyeleri tarafından yapılan açıklamaların ne kadar doğru olduğunu bilemeyiz. Ancak ülkenin iktidar partisi kripto para sektörünün önünü kapamaya bu kadar meraklıyken böyle bir olaya karışmışsa gerçekten ilginç olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment