Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kenya’nın Kripto Paraları Düzenleyip Düzenlemeyeceğine Karar Vermesi İçin İki Haftası Var

Kenya‘nın Maliye Bakanı, kripto para birimlerinin ülkeye şimdiki haliyle kabulünü araştırmakla görevlendirilmişti. Ülkede şu ana kadar herhangi bir düzenleme olmadı. Bakan bir kaç hafta içerisinde durumla ilgili raporunu parlamentoya sunmak ve onlara kripto para birimlerini düzenleme konusunda nasıl yol almaları gerektiğini söylemek zorunda.

İki Hafta Kaldı

Business Daily Africa‘nın Çarşamba günü yaptığı habere göre, Kenya parlamentosunun, Maliye Bakanı Henry Rotich‘e verdiği sürenin bitimine son iki hafta kaldı.

Finans ve Ulusal Planlama Komitesi, Rotich’i bitcoin’in ülkedeki kullanımı hakkında sorgulamıştı. Komite özellikle şu soru üzerinde durmuştu:

”Maliye Bakanlığı ve Kenya Merkez Bankası (CBK) neden insanların herhangi bir lisansı olmayan ve vergilendirilmeyen kripto para dünyasına yatırımda ve girişimde bulunmasına izin verdi?”

Komitenin başkanı Joseph Limo ek olarak şunları da belirtmiş:

”Biz CBK’nın, Bitcoin ticareti yapılmasına olanak sağlayan bir ATM, Kenyatta Üniversitesinde  bir lobi ve Nyeri içerisinde bir otel olduğunu bilmemesinden dolayı çok şaşırdık. Şu an Kenya’da bundan daha büyük bir problem var ve o da insanların milyarların ticaretini yaptığı sanal bir alanın, Maliye Bakanlığı tarafından M-Pesa ve banka işlemleri gibi denetlenmiyor olması.

Düzenlemelere Ne Zaman Başlanacak?

Rotich kripto para birimlerine karşı çok fazla ilgi olduğunu kabul etti ve kendisinin ülkede hizmet veren kripto para borsaları olup olmadığını kontrol edeceğini söyledi.

”Yerel olarak hizmet veren insanların farkında değildim. Ancak yerel borsalarımız olup olmadığını öğrenmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

Merkez bankasının eğer varsa yerel kripto para borsalarını bulacağını ve şimdi veya daha sonra düzenleme gerektirecek risklerin olup olmadığını değerlendireceğini açıklayan Rotich, şunları ifade etti:

”Kripto para birimleri konusu evrim geçiriyor ve ülke olarak yerimizi almalıyız. Bu yeniliği destekleme ve onu öldürme arasında çok hassas bir denge.”

Parlamentonun Kripto Hakkındaki Endişeleri

Capital Business isimli haber kaynağı Çarşamba günü yaptığı haberde bir parlamento üyesinin ”bitcoin gibi kripto para birimleri sahip oldukları risk yüzünden denetlenmeli” dediğini aktarmıştı.

Kimani Kuria isimli üye kripto para işlemlerinin anonim olmasından dolayı kolaylıkla yozlaşmış hükümet yetkilileri tarafından kullanılabileceğini belirtmişti.

Bakalım önümüzdeki hafta Kenya’nın kripto para birimlerine karşı olan tutumu nasıl olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment