Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Genel Başkan Yardımcısı: Merkez Bankaları Gelecekte Dijital Paraları Araştırıyorlar

Ripple‘ın CEO’su Brad Garlinghouse ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Genel Başkan Yardımcısı Ross Leckow, Singapur’da devam eden fintech etkinliğinde bir araya geldiler. İkili, dijital para piyasasının günümüzdeki durumu hakkında bir konuşma yaptı.

Garlinghouse ve Leckow

2018 Singapur Fintech Festivali’nde bir araya gelen Garlinghouse ve Leckow, seyircilerin sorularını cevapladılar. Seyirciler, Leckow’a IMF’in şu anda rezervinde hiç dijital para olup olmadığını sordular. Leckow, konumu gereği bu tarz sorulara temkinli cevaplar vermesi gerektiğini hatırlatarak şu yorumu yaptı:

“Böyle bir şey olması için bir ülkenin para birimi olarak kripto para kullanması gerekiyor.”

Seyircilerin Leckow’a sordukları bir diğer soru ise merkez bankalarıyla dijital paralar arasındaki ilişki hakkındaydı. Leckow, merkez bankalarının önümüzdeki yıllar içerisinde kendilerine ait bir dijital para üretmeyi düşünüp düşünmedikleri sorusuna pek detaylı bir cevap vermedi. Leckow, Dünya genelindeki merkez bankalarının bu alanda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Konuşmasına devam eden Leckow, merkez bankalarının dijital paraları en azından şu an için pek faydalı bulmadıklarını söyledi. Leckow aynı zamanda merkez bankalarının dijital paraların ne gibi alanlarda kullanılıp kullanılamayacaklarını araştırmaya devam ettiklerini, zaman içerisinde olası bir merkez bankası destekli dijital para (MBDP) projesinin görülebileceğini belirtti.

Kanada Bankası’nın Jasper adlı projesini örnek gösteren Leckow, dijital paralara ilişkin yapılan araştırmalarda henüz pek olumlu sonuçların alınamadığını vurguladı. Leckow dijital paraların her ne kadar çok kullanışlı olmadıklarını belirtse de ilerleyen zamanlarda işlerin değişebileceğini de düşünüyor:

“Güvenli ödeme sistemleri gibi şeyleri düşündüğümüz zaman ortaya yeni kullanım alanları çıkmaya başlıyor. O yüzden umudu yitirmemek lazım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment