Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gazprom ile Rus Raiffeisen Bank, Blockchain Tabanlı Banka Teminatı İçin Ortaklık İmzaladı

12 Kasım tarihinde Rus haber kaynağı Kommersant‘ın aktardığı habere göre, Raiffeisen Bank International‘ın Rusya şubesi, enerji ve petrol devi Gazprom Neft ile  blockchain tabanlı banka teminatı için ortaklık imzaladı.

Kommersant’ın aktardığı bilgilere göre, banka teminatı Raiffeisen, Gazprom Neft, Belarus firması Mozyr Oil Refinery ve Belarus bankası Priorbank tarafları arasında ticari finansman işlemlerini yapabilmek için kullanılacak.  Raiffeisen temel olarak Rus petrol şirketi için ihbar bankası rolünü üstlenirken, Raiffeisen bankacılık grubunun Belarus ayağı olan Priorbank ise anlaşma için blockchain tabanlı banka teminatı sağladı.

Yapılan işlem, 2017 yılında Raiffeisen tarafından geliştirilen bankaya özel blockchain platformu R-chain kullanılarak yapıldı. Raiffeisen Rusya bünyesinde ticari finansmandan sorumlu yetkili Tatyana Ivashkova ise konu hakkında şunları ifade etti:

”İşleme dört ağ düğümü dahil oldu, yani tüm taraflar platformla tam bir bağlantı kurabildi.”

Geleneksel süreçte bankalar önce kendi içsel sistemlerinde bir teminat oluşturup, bu durum oluştuktan sonra müşteriye haber verebilmekteydi. Ancak blockchain teknolojisi kullanılarak, bütün katılımcıların ilgili evraklara ve bilgilere eş zamanlı olarak erişim sağlayabilmesi mümkün kılınmakta. Bu durum da ödeme yapılır yapılmaz işlemin sonlandırılabilmesinin ve sürecin oldukça hızlı bitirilebilmesinin önünü açmakta.

Raiffeisen daha önce de blockchain platformundan faydalanmış ve yerel blockchain platformu Masterchain’i kullanarak elektronik mortgage desteği sağlamıştı. Banka daha sonra emlak üzerine veri toplayan bir Rus devlet dairesi Rosreestr‘yi e-mortgage sektörünü modernize etmesi için sürece dahil etmeyi planladığını açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment