Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF: Kripto Para Regülasyonları Ayrıntılı, Tutarlı ve Koordine Olmalı

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto paraların mevcut finansal düzene uygun olmadığını ve küresel olarak ayrıntılı ve tutarlı regülasyonlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

IMF, yakın zamanda yayınladığı resmi paylaşım ile kripto varlıkların küresel olarak nasıl regüle edileceği konusunda öneriler sundu. Kripto paraların, dünya çapında finansal sistemde hızla büyüdüğünü ancak regülatörlerin, kripto paraların yol açabilecekleri riskleri hala izlemekte zorlandıklarını söyledi.

IMF, kripto alanının regüle edilmeden hızla büyümesinin, mevcut ekonomik sistemlerle bağlantı içine girmesine sebep olduğunu söyledi. Ayrıca küresel finansal regülatörlerin, kriptonun avantajlarından yararlanmak ve tehditleri azaltmak için hızlı davranmaması halinde bu bağlantıların ciddi riskler oluşturabileceğini belirtti.

IMF konu hakkında:

Regülatörler, gelişmekte olan bu sektörün regüle edilmemesinden kaynaklanan riskleri tespit etmekte zorlanıyorlar. Bu risklerin bazı ülkelerde yakında sistematik hale gelebileceğini düşünüyoruz.

dedi.

IMF, küresel çapta bir regülasyonun 3 temel madde içermesi gerektiğini ve bunların neler olduğunu belirtti.

IMF’ye göre ilk olarak, dijital varlıkların alım-satım işlemlerini, depolanmasını ve korunmasını sağlayan kripto hizmet sağlayıcılar lisanslanmalı ya da yetkilendirilmeliler. Ayrıca lisanslama işlemi gerçekleştirecek kurumların gerekli kriterleri şeffaf bir şekilde sağlaması gerekmektedir.

Bir diğer madde ise belirlenecek gereksinimlerin kripto varlıkların kullanım yapısına göre seçilmesidir. Kripto para ödeme yöntemleri bankalara benzer olmalı ve merkez bankaları tarafından regüle edilmelidir.

Son olarak ülke hükümetleri, düzenlenmiş finansal kurumları, kripto piyasasına attıkları adımlarla ilgili kapsamlı ayrıntılar sunmaya mecbur tutmalıdır.

Ayrıca IMF, gelişmekte olan ülkelerde kripto para kullanımının yaygınlaşması konusunda uyarılarda bulundu.

Büyüyen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler kriptolaşma adı altında gerçekleştirdikleri kripto para kullanımı sebebiyle daha fazla akut risk ile karşı karşıya kalıyorlar. Sermaye akışı yönetimi tedbirlerinin, kriptolaşmaya karşı incelikle ve titizlikle ayarlanması gerekecek.

IMF, El Savador’un Bitcoin’i yasal olarak kabul etmesinden sonra kriptoyu ulusal para birimi olarak kullanmanın riskli olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!