Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF, Marshall Adaları’nın Ulusal Dijital Para Planlarına Karşı Çıkıyor

Pasifik Okyanusu’nda bulunan Marshall Adaları Cumhuriyeti, bundan bir süre önce ABD Doları’na alternatif bir dijital para birimi üretmeyi düşündüğünü açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Marshall Adaları’nın böyle bir girişimde bulunmasına karşı çıktı.

Marshall Adaları Şubat ayında yerel ekonomiyi kalkındırmak için ulusal bir dijital para oluşturmaya karar verdi. Bu amaç için yeni yasalar hazırlayan ülke, ulusal bir dijital para sayesinde küresel finans sistemiyle olan bağların da güçlendirilebileceğine inanıyor.

Ancak Marshall Adaları’nın bu planları bazı organizasyonlar tarafından pek hoş karşılanmadı. Kendi dijital parasını oluşturmak istediğini belirten Marshall Adaları Cumhuriyeti, bu konu hakkında çeşitli yetkililerle görüşmeler düzenledi.

IMF, Pazartesi günü yayınladığı yazıda ülkenin bu planı hayata geçirmemesinin daha iyi olacağını belirtti. Marshall Adaları iklim değişikliklerinin sonuçlarından ve çeşitli doğal felaketlerden sık sık etkilenen bir ülke. Ayrıca ülke ekonomisinin çok ciddi ölçüde dışa bağımlı olduğunu da belirtmek gerekiyor. IMF, bu sebepleri gerekçe göstererek ülkenin dijital para oluşturmamasının daha faydalı olacağı görüşünde.

ABD’deki finans kurumları son zamanlarda çok daha katı denetimlerden geçmeye başladılar. Ülkedeki kurumların uyguladıkları durum tespit süreçleri artık çok daha detaylı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Marshall Adaları Cumhuriyeti’nin ekonomisi büyük ölçüde ABD’ye dayanıyor. Ülkenin tek ticari bankasının ABD’de ortak olduğu bir banka var ancak bazı kaynaklara göre bu iki banka arasındaki ilişki şu an için tehdit altında.

IMF’ye göre eğer ülkede AML (para aklama karşıtı sistem) denetlemeleri düzgün bir şekilde yapılmaz ve buna rağmen ulusal bir dijital para oluşturulursa, Marshall Adaları Cumhuriyeti’ndeki ticari kuruluşlar ABD’deki bankalarla olan ilişkilerini tamamen kaybedebilirler. IMF’nin görüşü şu şekilde:

“Risklere karşı yeterli önlem alınmadığı halde dolara alternatif olarak merkezsiz bir dijital paranın üretilmesi, yalnızca makroekonomi ve finansal bütünlük alanlarındaki riskleri arttırmakla kalmaz; ülkenin USD bazlı muhabir bankalarını kaybetmesine de yol açabilir.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment