Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Neden Marshall Adalarının Kripto Para Kullanmasını Engellemek İstiyor?

Uluslararası Para Fonu (IMF), bundan bir süre önce ABD Dolarına alternatif olarak bir dijital para birimi üretmeyi düşündüğünü dile getiren Marshall Adaları Cumhuriyeti‘ne karşı çıktığını ifade etmişti.  Pasifik Okyanus’unda bulunan küçük bir ada cumhuriyeti, Şubat ayı civarında yerel ekonomiyi geliştirmek için ulusal bir dijital para birimi oluşturmaya karar verdi ve konu hakkında yeni yasalar bile hazırlamaya başladı.

IMF ise Eylül ayında yaptığı açıklamada bu fikre şiddetle karşı çıktığını, ülkenin bu planı iptal etmesinin daha sağlıklı olacağını vurgulamıştı.

IMF Söz Konusu Planları Durdurabilir Mi?

IMF’nin yaptığı açıklamalara göre, Marshall Adaları, ABD gibi büyük ekonomilerin yaptığı yardımlara ciddi anlamda bağımlı bir ülke. Eğer hükümet ulusal bir dijital veya kripto para birimi çıkarma planında ısrarcı olursa, IMF şu an ülkeye yapılan yardımı kesmekle tehdit edebilir.

IMF yaptığı uyarısında böyle bir ulusal dijital para biriminin, suçlular ve suç örgütleri tarafından kullanılabileceğini belirtse de, Richard Wright’ın ”Less Cash, Less Crime: Evidence from the Electronic Benefit Transfer Program” araştırmasından elde edilen sonuca göre suçlular elektronik alternatiflere kıyasla, daha fazla nakit para kullanma eğilimine sahip.

Bu haftanın başlarında Marshall Adaları başkanı Dr. Hilda Cathy Heine, güvensizlik oyu ile karşı karşıya kalmıştı. Güvensizlik oyu başlatılmasında en büyük paya sahip olan eski cumhurbaşkanı Casten Nemra, dijital bir para birimi üretiminin ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş ve aslında IMF’nin işin içindeki parmağını belli etmişti.

Görünüşe göre dolar baronları, hala kripto para birimlerinin yükselmesi için hazır değil. Bunun sebebi de çoğu kişinin tahmin edebileceği gibi, suçluların kullanmasını engellemekten ziyade, insanlara paranın özgürlüğünü geri vermek istememeleri olarak tanımlanabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment