Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Sabitkoinleri Değerlendirdi, İşte Faydaları ve Riskleri

Uluslararası Para Fonu (IMF), kısa süre önce bir yazı yayınlayarak sabitkoinlerin (stablecoin) olumlu ve olumsuz yanlarını değerlendirdi.

IMFBlog üzerinden yayınlanan bu yazıya göre son zamanlarda popülerliği gitgide artan sabitkoinler belli başlı alanlarda ciddi avantajlar sunmakla birlikte ciddi riskler de barındırıyorlar.

Sabitkoinlerin Avantajları

IMF tarafından yayınlanan bu yazıya göre genellikle Blockchain teknolojisiyle desteklenen, merkeziyetsiz yapıdaki sabitkoin projeleri gitgide büyüyorlar.

IMF’ye göre bunun sebepleri arasında sabitkoinlerin maliyetlerinin düşük olması, küresel olmaları ve hızlıca kullanılabilmeleri gibi şeyler var.

IMF, sabitkoinlerin en cazip yanının ise kullanım kolaylığı olduğunu düşünüyor. Konu hakkında yayınlanan yazıya göre insanlar sabitkoinleri sosyal medyada olduğu gibi kolaylıkla kullanabiliyor ve “dijital hayatlarımıza entegre edilebiliyorlar.”

Tüm bunlar iyi hoş olsalar da IMF sabitkoinlerin belli başlı riskler barındırdıklarını da vurguluyor.

Sabitkoinlerin Dezavantajları

Burada “dezavantaj” olarak gösterilen maddelerden bazıları pek çok kişiye zaten tanıdık gelecektir.

IMF sabitkoin gibi dijital paraların yasa dışı amaçlarla kullanılabileceğinden bahsediyor bu tarzdaki paraları kullanan kişilerin yasal olarak korunamama ihtimallerini hatırlatıyor. Ancak sabitkoinlerin dezavantajları ve riskleri bunlarla sınırlı kalmıyor.

IMF tarafından yapılan değerlendirmelere göre sabitkoinler, ticari bankaların tekerine çomak sokabilirler. Ancak bankalar bu noktada sabitkoin şirketleriyle mücadele etmeye başlayacak ve bu iki taraf arasında adeta bir mücadele başlayacak. Bu mücadeleden en olumsuz etkilenen taraf ise kullanıcılar olabilir.

IMF bunun yanı sıra sabitkoinler yüzünden “yeni tekellerin ortaya çıkabileceğinden” endişeleniyor. IMF’ye göre yeni teknoloji devleri elerindeki imkanları kullanarak bu alanda tekel haline gelebilir ve her türlü mali bilgiyi toplamaya başlayabilir. Bu noktada veri gizliliği gibi alanlarda yeni politikalar hazırlamak gerekebilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment