Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF’den Orta Doğu İçin Kripto Para ve Blockchain Vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF); Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinin kripto para ve blockchain gibi teknolojilere yönelebileceğini açıkladı. Kripto paralarla yasa dışı işlem takibi yapılabileceği; blockchain teknolojisiyle idari süreçlerin daha verimli hale getirilebileceği belirtildi.

Uluslararası Para Fonu, 13 Ocak tarihinde Kuzey Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da Kapsayıcı Büyümeyi Destekleyecek Ekonomik Yönetim Reformları başlıklı bir makale yayımlandı. Christopher J. Jarvis, Gaelle Pierre, Benedicte Baduel gibi isimler tarafından kaleme alınan makalede kripto paraların ve blockchain teknolojisinin önemi vurgulandı.

‘Kaçak para akışı takip edilebilir’

Devletler resmi işlemleri daha verimli ve şeffaf hale getirebilmek adına dijital teknolojilere yönelmeye başladı. Uzmanlar tedarik süreçlerinin ve vergi işlemlerinin dijital ortama aktarılmaya başladığını ve dijital ödeme teknolojilerinin önem kazandığını vurguladılar.

Makine öğrenimi, otomatik bilgi paylaşımı gibi teknolojilerin ve yeniliklerin üstünde durulurken kripto paralar da ön plana çıkarıldı. IMF’nin makalesinde kripto para teknolojisinin “Kaçak para akışını takip etmek için kullanılabileceği” ifade edildi.

‘Devlet, blockchain ile daha şeffaf’ 

Blockchain teknolojisinden bahsedilirken onun sunduğu şeffaflık dile getirildi. Devletlerin idari süreçleri blockchain ile daha şeffaf hale getirebileceği; vatandaşların blockchain kullanımı sayesinde devlet kurumlarından hesap sorabileceği ifade edildi.

‘Kripto paralar beraberinde risk de getiriyor…’

IMF’nin makalesinde kripto paraların yalnızca avantajı değil dezavantajı da gösterildi. Blockchain tabanlı kripto paralar, kaçak para akışlarını takip etmeyi kolaylaştırsa da kullanıcılara anonimlik de sunuyor. Kripto paranın bu özelliğinin kara para aklamak için kullanılabileceği söyleniyor.

Uzmanların bu noktada devletlere verdiği tavsiyeler kurumsal bir yapı oluşturmak, kontrol mekanizmaları kurmak, bağımsız denetlemeler yapmak ve şeffaf süreçler hazırlamak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!