Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF’e Göre Kriptoda Yaşanan Kriz Geleneksel Piyasalara Sıçramayacak

Uluslararası Para Fonu (IMF), artan küresel enflasyon oranları ve enerji krizlerinin getirdiği belirsizliğin mevcut ekonomik projeksiyonları belirsizleştirdiğini ifade ederken kriptoda yaşanan krizin geleneksel piyasalara bulaşmayacağını belirtiyor.

IMF’nin yılda iki kez yayımladığı ve küresel ekonomiye dair projeksiyonlarını paylaştığı değerlendirme raporunda kripto piyasalardaki krize ve iflaslara da yer verdi. Kurum, Ukrayna savaşı ve küresel enflasyonun kontrol altına alınamaması durumunda, dünyanın 50 yılın en kötü ekonomik resesyonunun eşiğine gelebileceği uyarısında bulunurken kripto piyasalarındaki krizin bulaşıcı olmadığını açıkladı.

Raporda verilen bilgilere göre, 2021 kasım ayında başlayan ve 2 trilyon dolarlık piyasa değerinin silinmesine neden olan krizin, geleneksel piyasaları etkilememesinin en büyük sebebi kripto piyasaların hala oldukça izole olmasıdır. Kripto paralar 2020 sonuna dek çoğunlukla kendi aralarında değiştirilebilen ve borsaların dışında kullanılamayan varlıklardı ancak 2021’in başında finans piyasalarına entegre olurken sahip oldukları riskler de aşamalı olarak finans piyasalarına entegre olmuştur. İstikrar komiteleri ise bu yeni risklerin varlığından memnun değiller ancak piyasalar arası geçişkenlik çoktan müdahale edilebilecek seviyeleri aşmıştır.

IMF, piyasalar arası geçişkenliğin artmasının ve TerraUSD, Three Arrows Capital (3AC) gibi büyük iflasların kimi regülatörleri, piyasa üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları konusunda tahrik ettiğini ifade ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!