Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF’in Yeni Raporunda Kripto Para Bahsi: ‘Finans Sistemine Zarar Verebilir’

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik sistem hakkında yeni bir rapor yayınladı ve yayınladığı raporda kripto paralardan da bahsetti.

‘Risk Faktörü’

IMF’in hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda kripto paralardan bahsedildi. Raporun Ekim 2018 sayısına göre kripto para kullanımının yaygınlaşması, küresel finans sisteminin daha savunmasız olmasına yol açıyor. Raporda kripto paralar hakkında yazılmış olan kısımdan bir kesit şu şekilde:

“Değerli finansal altyapılara karşı düzenlenen siber saldırılar sınırlar arası ödeme sistemlerine zarar verebilecekleri ve ürün, hizmet akışını aksatabilecekleri için risk faktörünün çoğalmasına yol açıyorlar. Kripto paralar büyümeye devam ederse uluslararası finans sisteminde yeni açıklar meydana gelebilir.”

IMF kripto paralarla ilgili önceden yaptığı açıklamalarda da bu türdeki varlıkların çeşitli riskler barındırdıklarını vurguluyordu.

Yenilik Karşıtı Değil

IMF kripto paralara epey temkinli yaklaşıyor ve pek çok finans kuruluşuna da aynı şekilde davranmayı tavsiye ediyor. Ancak belirtmek gerekiyor ki IMF’in amacı kripto para sektöründeki yenilikleri baltalamak değil. Hatta IMF, bundan bir süre önce bankalara kripto paralarla ilgili bir tavsiye vererek şunları söylemişti:

“Siber saldırı, para aklama ve terörizm gibi sistem bütünlüğüne karşı tehdit unsuru oluşturan faaliyetlerle yeniliklerin önü kesilmeyecek şekilde başa çıkılmalı.”

IMF ayrıca kripto para kullanımının çoğalmasıyla birlikte itibari para talebinin azalabileceğini, pek çok sektörün itibari para kullanımını tamamen bırakabileceğini düşünüyor. Avrupa Merkez Bankası ise bunun tak aksine AB üyesi ülkelerde itibari paraya duyulan talebin git gide arttığını iddia ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment