Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiliz Polisi Uyuşturucu Yetiştiricisinden Ele Geçirdiği BTC’leri Paraya Çevirdi!

Bir İngiliz Polis Kuvvetleri İlçe Bürosu, İngiltere‘de bir soruşturma esnasında Bitcoin bulan ve bunları paraya çeviren ilk kurum ve büro oldu.

Dün, Financial Times‘ın yayınladığı bir habere göre, Surrey ilçesi polis kuvvetleri, Seregjs Teresko isimli Letonya’lı bir adamı geçtiğimiz Ekim ayında yakaladıktan sonra kendisinin 295 Bitcoin‘ine el koydu. Kendisi o tarihten beri kara para aklama ve uyuşturucu yetiştiriciliği suçlarından 9 yıl hapse mahkum edilmiş durumda.

Polis kuvvetleri sahip oldukları Bitcoin’leri o tarihte görülen bir duruşma sonrasında 1.5 milyon dolara satmış. O tarihlerde Bitcoin’in birim fiyatı 5.000 dolar civarındayken, bundan iki ay sonra 20.000 dolara çıkmış.

FT’nin haberine göre polis kuvvetlerinin ele geçirdikleri Bitcoin’leri paraya çevirmesi kararı yerel mahkeme tarafından verilmiş. İşin güzel yanı ise, polis kuvvetlerinin elde edilen kazançtan %18.8’ini işlemsel bütçe olarak kendine ayırmasına izin verilmiş. Bu miktar da o zamanın parasıyla yaklaşık 273.000 pound gibi bir miktara denk düşüyor.

Olayların Başlangıcı Çok İlginç

Söylenenlere göre, Sergejs Teresko bir kaç kişi tarafından kaçırılmış ve bu kaçırılma esnasında görgü tanıklarından bir kaçı Sergejs’in arabaya zorla bindirildiğini görünce polise haber vermiş. Yetkililer kendilerini bir kadının aradığını ve ”ortağım tehlikede” dediğini aktarıyor.

Polis Sergejs’i bulmak için çalışma başlattığında ilk olarak kendisinin evine gitmişler ve devasa bir marihuana fabrikası bulmuşlar.

Söz konusu adam kaçırma esnasında, Teresko polisi arayıp kendisinin iyi olduğunu ancak ona ne olduğunu söylemeyeceğini aktarmış. Bu şüpheli aramadan sonra polis iyice şüphelenmiş ve Teresko’nun evinde yüksek meblağda para bulunca da olaylar patlak vermiş. Teresko artık mağdur değil, şüpheli konumuna geçmiş.

Daha sonra bulunan Teresko tutuklanmış ve hakkında işlem yapılmış. Yapılan soruşturma sonrasında kendisinin kara para aklamadan, marihuana yetiştirmekten ve suç için kullanılabilecek alet edevat bulundurmaktan 9 yıl 3 ay hapsine karar verilmiş.

Bitcoin’leri Nasıl Buldular?

Kendisinin ev adresinde arama yapılırken, polis yüksek miktarda para ve lüks eşya arasında bir de Bitcoin cüzdanı bulmuş. İlk başta yetkililer cüzdanın içerisinde hiçbir şey olmadığını düşünmüşler ancak daha sonra cüzdanda 300’e yakın Bitcoin bulunduğunu görünce adeta şok olmuşlar.

Polis konu hakkındaki açıklamada şunları ifade ediyor:

”Bizi şaşırtan cüzdanın içerisinde 295 Bitcoin olmasıydı ki bunlar daha sonra Surrey Polis Ofisi tarafından kontrol edilen bir cüzdana gönderildi.”

Mali Suç Bürosu dedektifi Matthew Durkin konu hakkında şunları belirtiyor:

”Görünüşe göre Teresko organize bir suç grubunun üyesiydi ve Bitcoin de onların kara parasını aklamanın bir yoluydu. Umarım bu yasa dışı atkivitelerini fonlamak için Bitcoin kullanan suçlulara açık bir mesaj olur; bu sizin düşündüğünüz kadar anonim değil ve sizi takip edip hakkınızda işlem yapabiliyoruz. Bu çok yenilikçi ve çığır açan bir başarı.”

Bu haberin İngiliz kolluk kuvvetlerinin kripto para birimleri ile ilgili bilgilerini, bu gibi suçlarla mücadele etme konusunda kendilerini geliştirmek adına, arttırdıkları bir süreçte gelmesi de, onların doğru yolda olduğuna işaret eden başka bir unsur.

Geçtiğimiz yıl İngiliz kolluk kuvvetleri tarafından desteklenen bir araştırma ofisi, suçlulara ait bitcoin’lere el koyma sürecini daha kolaylaştırmak adına ülkenin yasalarını değiştirmeyi teklif etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment