Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Bankası’ndan Kripto Paralar Hakkında Uyarı Geldi

İngiltere Bankası’nın başkan yardımcılarından olan Sam Woods 28 Haziran’da ülkedeki çeşitli finans kurumlarına bir uyarı yazısı yolladı. Finans kurumlarının CEO’larına gönderilen yazıda kripto paraların barındırdıkları riskler konusunda uyarılarda bulunuluyor.

İngiltere Bankası bünyesindeki İhtiyati Düzenleme Kurulu’nun (PRA) CEO’su olan Sam Woods, gönderilen yazıda kurumların yasal yükümlülükleri üzerine odaklandı. Finans kurumlarının PRA tarafından getirilmiş kurallara bağlı olduklarını hatırlatan Woods risk yönetimi ve stratejileri ile yasal düzenleyicilerle işbirliği yapma gibi konuların da önemi üstünde durdu.

Woods kripto para piyasası dahilindeki ürünlerin “hızlıca geliştiklerini” ve henüz çok yeni oluşmuş olmalarına rağmen “yüksek fiyat değişkenliklerine ve kısmi likidite eksikliğine sahip olduklarını” belirtti. Woods aynı zamanda kripto para piyasasındaki ürünlerin yukarıda bahsedilen özellikler yüzünden çeşitli dolandırıcılıklara, manipülasyonlara, para aklama ve terörizm finansmanı gibi faaliyetlere araç olduklarını da vurguladı.

Gönderilen yazıda kripto paraların nasıl ele alınması gerektiğini anlatan bir kılavuz da bulunuyor ve kripto para piyasasına giriş yapmayı düşünen şirketlerin bu durumu “en dikkatli şekilde değerlendirmeleri” gerektiği belirtiliyor. Kripto para sektörüne giriş yapmayı düşünen şirketler çok ciddi bir risk almadıklarından emin olmalılar, “sektöre giriş yapmadan önce kapsamlı durum tespit çalışmaları yapmalı, sektör içerisindeki her tür riske karşı önlem almalılar.”

Wood kripto para sektörünün son derece riskli olduğunu düşünüyor olsa da Blockchain gibi dağıtılmış defter teknolojilerinin gelecek vaat ettiklerine inanıyor. Wood bu gibi teknolojiler sayesinde özellikle mevcut finans sistemi içerisinde belli geliştirmeler yapılabileceğine inanıyor.

İngiltere Bankası geçtiğimiz hafta kullandığı RTGS sistemini yeniden kurmayı düşündüğünü açıklamış, bu sistem sayesinde dağıtılmış defter teknolojisini kullanan platformlarla etkileşime geçebileceğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment