Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Hükümetinin Resmi Arşivleri Blockchain Teknolojisini Deneyecek

National Archives (TNA) isimli İngiltere hükumetinin resmi kayıt tutma bürosu kayıtların paylaşılması amacıyla blockchain teknolojisinin kullanımını araştırıyor.

Archangel‘ ismi verilen araştırma projesi University of Surrey tarafından yönetiliyor ve Open Data Institute gibi ortakları da bünyesinde barındırıyor. Diğer bir kaç hedefin yanı sıra bu girişim arşiv yönetimi konusundaki yoğun baskı yaratan sorulara ve sorunlara cevap bulmayı amaçlıyor.

Salı günü yayınlanan bir blog gönderisinde Arşiv’in dijital muhafaza hizmeti müdürü Alex Green şunları ifade etti:

”Sizin bugün gördüğünüz kaydın 20 yıl önce arşivlerimize bırakılmış kayıt ile aynı olduğunu nasıl gösterebiliriz?… Vatandaşların arşivleri, dijital kamu kaydının güvenilir muhafızları olarak görmeye devam etmelerini nasıl sağlayabiliriz? Bu sorulara cevap bulmak için Archangel projesi başlatıldı. Archangel dijital bir kaydın değiştirildiğini ve değişikliğin meşru olup olmadığını nasıl anlayabileceğimizi araştırıyor ve böylece bu kayıt  nihai olarak otantik kayıt olarak güvenilir olabiliyor.”

”Spesifik olarak bu proje, blockchain’in bu sorunu nasıl aşabileceğini araştırmakta ve buna yoğunlaşmakta.”

Dünyanın en büyük ve en eski arşivlerinden birisi olan İngiltere Arşivi, alanda en iyi hizmetleri sağlama ve en üst düzey standartları koyma konusunda lider. Bu sebeple proje ” Archives and Memory Institutions (AMIs) alanı içerisindeki belirli sektörlere, son kullanıcı ortağı National Archives aracılığıyla, dikey etki sağlamayı” hedefliyor.

ARCHANGEL için önerilen zaman periyotu 18 ay. Belirtilenlere göre ARCHANGEL, ”sayısallaştırılmış fiziksel olarak dijitalleştirilmiş veya doğuştan dijital içerikten elde edilen sağlam dijital imzaları toplama” amacı için dağınık cüzdan teknolojileri kullanacak bir prototipten oluşmakta.

Bu araştırma ise bir yılda matematik, materyal bilimi ve bilgi teknolojileri alanında 800 milyon pound’dan daha fazla yatırım yapan Engineering and Physical Sciences Research Council tarafından fonlanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment