Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Yeni Başkan Yardımcısı Kripto Paraları Konuştu: Kumar Değil!

İngiltere Merkez Bankası’nın yeni başkan yardımcısı Sarah Breeden, kripto para yatırımcılarının tüm varlıklarını kaybetmeye hazır olması gerektiğini ifade ederken blokzinciri teknolojisine övgüde bulundu.

Sarah Breeden, 12 Eylül salı günü İngiltere Parlamento Hazine Komitesi‘nin bir oturumunda verdiği demeçte kripto paraları yerden yere vurdu. Bununla birlikte blokzinciri teknolojisinin faydalarını övmekten de geri durmadı.

Kripto para denilen yatırım aracının içsel bir değerinin olmadığını ifade eden ve fiyatların her an sıfırlanabileceğini öne süren başkan yardımcısı, yatırımcıları tüm varlıklarını kaybetmeye hazır olmaları konusunda uyardı:

Kripto paralar içsel değeri olmayan, fiyatı sıfıra inebilecek ve bu nedenle yatırımcıların tüm paralarını kaybetmeye riskine her zaman hazır olması gereken bir varlık sınıfıdır. Bununla birlikte, kripto paraların arkasında yatan teknolojinin finansal sisteme fayda sağlama potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum.

Blokzinciri teknolojisinin özellikle dijital pound çıkarma yolunda önemli bir dayanak oluşturabileceğini sözlerine ekleyen başkan yardımcısı, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) fikrini desteklediğini vurguladı.

Breeden kripto para sektörünün halihazırda finansal istikrar için risk teşkil etmediğini fakat gelecekte bu potansiyele sahip olabileceğini vurguladı. Kriptonun oluşturduğu riskleri anlatırken iflas eden ABD’li kripto para bankaları Silvergate ve Signature’ı örnek gösteren Breeden, kriptonun arkasında sağlam bir destek olmayınca hiçbir değerinin de olmayacağını savundu. Yaşanabilecek potansiyel faciaları hatırlatırken Terra’nın UST stablecoininde yaşanan çöküşü bir kez daha gündeme getirdi.

Henüz göreve gelir gelmez sert açıklamalarıyla gündem olan başkan yardımcısı yeni görevinde, kripto para sektörünün düzenlenmesine yönelik politikalarda ve İngiltere’nin CBDC oluşturma sürecinde kritik bir rol üstlenecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!